Salata od pečene mrkve je odličan (blagdanski) prilog

Natalie Behn/Unsplash Salata od pečene mrkve odličan je (blagdanski) prilog
Ova salata od pečen mrkve odličan je prilog pečenom mesu, i super fora da ponekad mrvu pripremimo na malo drugačiji način. A uopće nije komplicirano!
Vidi originalni članak

Nije uvijek potrebna duga lista (skupocjenih) sastojaka da bi se skuhalo genijalno, ukusno jelo koje će zadiviti sve tvoje goste. Ovdje je riječ o jednostavnoj salati u koju, uz pečene mrkve, idu i pečena ljutika, grančice timijana te malo zdrobljenog crvenog papra za laganu pikantnost.

Okus ljutike koja se topi u ustima i lagano karamelizirane mrkve, odlično dopunjava i malo naribane limunove korice te cvijet soli. I lišće mrkve možeš iskoristiti u ovoj salati te tako smanjiti otpad od hrane, ali i dodati malo boje gotovom jelu.

 

bez greške Uz ove savjete pečeno povrće svaki put bude savršeno

 

Ako nemaš mrkve s lišćem, možeš iskoristiti nasjeckane ili natrgane listiće peršina. Također, možeš salatu posuti i svježim listićima timijana. odličan dodatak ovoj salati je i malo namrvljenog feta sira (u tom slušaju smanji količinu soli!), a fina je i sa svježim kravljim sirom.

Salata od pečene mrkve

(8 osoba, 75 minuta)

Sastojci:

  • 900 g mrkve (ako je moguće raznobojne)
  • 4 veće ljutike, oguljene i razrezane na četvrtine
  • 5 grančica svježeg timijana
  • 2 žlice maslinova ulja + dodatno za preliti prilikom serviranja
  • 1 žličica soli
  • ¼ žličice svježe mljevenog crnog papra
  • ½ žličice svježe zgnječenog crvenog papra
  • 2 žličice naribane limunove korice
  • cvijet soli, za posluživanje

 

na žlicu... Ljutkasta juha od mrkve s tajnim sastojkom

 

Postupak:

  1. Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pleh obloži papirom za pečenje, Mrkve oguli i raspolovi po duljini.
  2. Mrkve, ljutiku i timijan stavi u pripremljeni pleh. Prelij uljem, pospi solju, crnim i crvenim paprom. Dobro izmiješaj i prekrij aluminijskom folijom. Peci 15 minuta.
  3. U međuvremenu operi i osuši lišće od mrkve (ili peršina). Grubo ga nasjeckaj – trebat će ti oko 1/3 šalice (1 šalica = 250 ml),
  4. Makni aluminijsku foliju i peci još 25-30 minuta, dok mrkve ne poprime laganu smećkastu boju.
  5. Izvadi iz pećnice i pusti da povrće još 10-ak minuta odstoji u plehu. Prebaci na pladanj za serviranje, ukloni pečene grančice timijana. Pospi naribanom limunovom koricom, cvijetom soli i narezanim listićima mrkve ili peršina. Posluži toplo ili na sobnoj temperaturi.

Isprobaj i ove recepte s mrkvom...

 

fino, na žlicu Juha od pečenog povrća i feta sira slatko i neodoljivo Imamo recept za najbolju tortu od mrkve na svijetu! Na nove načine Kad mrkva glumi tjesteninu! popodnevni snack "Pomfrit" od mrkve ukusna je i zdrava grickalica Brzo i jednostavno Pikantni quiche s mrkvom - ukusan i zdrav obrok čas posla! Kolač od mrkve u šalici - desert gotov u pet minuta

 

Posjeti Gastro.hr