Ljubitelji mrkve pozor – ova je namirnica fantastična ne samo u salatama, kuhana ili pečena (na žaru) nego od nje možeš napraviti i – tjesteninu. Nas je oduševio upravo ovaj recept u kojem mrkva glumi pappardelle te u kombinaciji s tahini pastom kreira fantastično jelo – s daškom Istoka.
Okusi meda, đumbira, sojina umaka i sezama pravi su predstavnici japanske kuhinje, dok su se za mediteranske arome pobrinuli neizbježno maslinovo ulje, sok od limuna i češnjak.
Zanimljiv sastojak ovog jela je tahini pasta, koja se uobičajeno priprema od mljevenog sezama i sezamova ulja. Zahvaljujući svom lagano gorkom okusu, pogodna je za pripremu ukusnih jela i slastica te je dio humusa.
Savjet više: Kod pečenja, 2 žlice tahini paste s malo vode mogu zamijeniti jaje!
Pappardelle od mrkve s tahini pastom
Sastojci (za 4 osobe):
- 1 kg mrkve
- 1 žličica tahini paste
- 3 žlice maslinova ulja
- 5 žlica soka od limuna
- 1 žličica tekućeg meda
- 1 usitnjeni češanj češnjaka
- 2 cm oguljenog đumbira
- 3 žlice sojina umaka
- 1 žlica crnog sezama
- kopar za ukrašavanje
Postupak:
- Mrkvu očisti, operi te je nožićem za čišćenje krumpira nareži na tanke i široke trake. Stavi je u posudu.
- Tahini pastu pomiješaj s uljem, sokom od limuna i medom.
- Dodaj češnjak, nasitno nariban đumbir i sojin umak.
- Smjesu prelij po mrkvi te nježno promiješaj. Posudu prekrij prozirnom folijom te ostavi mrkvu da se marinira na hladnom 4-5 sati.
- Mrkvu raspodijeli na tanjure te pospi sezamom i začinima.