Prokulice i mesne okruglice odličan su i slastan spoj!

Instagram @sugarlovespices Prokulice i mesne okruglice
Fino zimsko jelo čije su glavne zvijezde prokulice i mesne okruglice gotovo je za samo 25 minuta! Odlično će te zasititi,a osim toga je i bogato hranjivim, zdravim sastojcima
Vidi originalni članak

Jako volimo variva, posebno zimi! Jer ništa bolje ne krijepi od zimskih variva. Hranjiva su, zasitna, i jako, jako ukusna, a uvijek im možeš dodati malo svježeg ili suhog mesa! Baš takvo jelo je i ova kombinacija prokulica i mesnih okruglica, nama tako neodoljiva.

 

uz glavno jelo Pečene prokulice su prilog za poželjeti!

 

Prokulice - zvijezde (ne samo) zimskih jela!

Posebno se to odnosi na prokulice koje su, osim što su dostupne zimi s obiljem svojih hranjivih tvari, nego se izvrsno slažu sa svime. Mnogi ih ne vole, a uglavnom je to iz razloga jer su ih kušali smo raskuhane, bez ikakvog okusa, a tako su ukusne kad ih se pravilno pripremi i začini...

Prokulice se mogu kuhati, dinstati, zapeći, grilati, poslužiti s vrhnjem, a od njih se rade fantastični namazi, brzi zalogaji pa čak i zdravi napitci.

Prokulice obožavaju češnjak i pancetu. Osim toga, veseli nas od njih raditi i guste juhe, ali i nadjeve u pitama, a zanimljivo je i da ih Dalmatinci rado jedu uz ribu. Mogućnosti su fantastične, pa prokulice svakako zaslužuju da budu zvijezde zimskih jela!

 

 

Zdravo i fino Trebaš prilog? Zapeci prokulice s medom i senfom

 

Ono što je bitno pri kuhanju jest da povrće ne prekuhaš, a kada ga podgrijavaš neka to bude kratko. Naš je prijedlog da što češće jedeš sirovo povrće, ali i ovakva variva koja se savršeno sljubljuju s mesom i aromatičnim začinima.

Lonac s prokulicama i mesnim okruglicama

(za 4 osobe)

Sastojci:

  • 600 g prokulica
  • 2 luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 limenka kukuruza (oko 300 g)
  • 1 limenka bijelog graha (oko 400 g)
  • 400 g mrkve
  • 2 žlice ulja
  • 500 g miješanog mljevenog mesa
  • sol i papar
  • 300 ml povrtnog temeljca
  • 1 grančica majčine dušice
  • 1 manja limenka rajčica (oko 400 g)

 

zimsko jelo Kompletan obrok - topla salata s pancetom, batatom i prokulicama

 

Postupak:

  1. Prokulice operi, očisti, ukloni im vanjske listove, zareži ih s donje strane i kuhaj 15-ak minuta u slanoj vodi.
  2. Luk i češnjak oljušti. Luk nareži na ploške, a češnjak nasjeckaj. Kukuruz i grah stavi u cjedilo da se dobro ocijede. Mrkvu očisti, oguli i nareži na ploške.
  3. U loncu zagrij žlicu ulja te propirjaj luk i češnjak. Potom to dodaj mljevenom mesu. Posoli, popapri, oblikuj okruglice te ih poprži na preostalom ulju sa svih strana. Dodaj temeljac, majčinu dušicu, mrkvu i usitnjene rajčice sa sokom pa kuhaj na umjerenoj vatri 10-ak minuta.
  4. Prokulice dobro ocijedi. Zatim ih, zajedno s kukuruzom i grahom, stavi u lonac i promiješaj. Sve sastojke kuhaj još otprilike 5 minuta. Još jednom dobro začini i po želji ukrasi začinskim biljem
  5. Odličan dodatak ovom jelu je baguette s češnjakom.

Imamo još odličnih recepata za prokulice...

 

tko im može odoljeti? Prokulice omotane slaninom idealan su finger food Il' voliš il' ne Kremasto varivo od prokulica zamirisat će čak i onima koji ih baš ne ljube Zdravo i fino! Bile ti prokulice omiljene ili ne, imamo 3 ideje za fine priloge brzo rješenje Hrskava salata od sirovih prokulica jako nam se sviđa za prste polizati Novi hit: zapečena tjestenina s kobasicama i sirom

 

Posjeti Gastro.hr