David Skoko: Kako ispeći ribu, bez da se presuši

Elle Hughes/Pexels Riba na grilu - znamo kako se neće presušiti
Slavni chef veliki je ljubitelj plave ribe, a uz omiljenu skušu rado pravi i maštovita jela od skromnih srdela. Donosimo njegove najbolje savjete za pripremu ribe, ali i sjajan recept za pohane srdele
Vidi originalni članak

Omiljeni domaći chef David Skoko glavni je autoritet za ribu u Hrvatskoj – kad trebamo neki riblji recept, najčešće pitamo njega ili guglamo ribu i njegovo ime zajedno… Poznat i pod nadimkom Ribarev sin koji sve govori – kao sin ribara, a i sam često lovi ribe, dobro zna koju ribu je najbolje pripremiti na koji način, koja se riba u kojem jelu može zamijeniti nekom drugom, ali i kako ribu ispeći da ostane sočna.

Zvijezda emisije “David Skoko: Stari gušti, nova kužina” kanala 24Kitchen, čije reprize gutamo i nekoliko godina nakon premijere, te novijeg serijala "David Skoko: motor, loza, kuhača", koji se emitirao na HTV-u, a sada ga pratimo i na 24Kitchen,  kao svoju omiljenu plavu ribu ističe skušu, no puno radi i sa srdelom, povoljnom, a tako zdravom i ukusnom namirnicom iz mora.

Kako napominje chef Skoko, plava riba puna je omega-3 esencijalnih masnih kiselina, na koje moramo paziti jer lako hlape na previsokim temperaturama i zato on pazi da plavu ribu uvijek priprema na temperaturi koja ne prelazi 80 stupnjeva!

intervju David Skoko: Nemam ništa protiv uzgojene ribe!

Donosimo odlične Davidove savjete za pripremu ribe, a na kraju i njegov odličan recept za srdele na malo drugačiji, kreativan način.

  • Savjet za kupovinu ribe – kupuj samo ribu bistrih očiju, čvrstog mesa i bez crvenila oko škrga, a obavezno je očisti odmah nakon kupnje (ili zamoli ljubazno osoblje ribarnice da to učini umjesto tebe).
  • Ribu je prije stavljanja na žar (gril, roštilj) važno dobro očistiti i posušiti, kako se zbog vlage ne bi lijepila. Deset minuta prije stavljanja na gril riba se posoli i naulji mješavinom biljnog i maslinova ulja.
  • Treba paziti da se plava riba ne prepeče kako se bi izgubila sočnost i sve vrijedne sastojke. Dobro ju je prilikom pripreme na žaru umotati u aluminijsku foliju radi zadržavanja sočnosti te okrenuti samo jednom jer je riba osjetljiva namirnica pa bi se mogla raspasti.
  • Riba od 300 g za žaru se peče oko 10 minuta, a riba teška 1,5 kg 25 minuta.
  • David ribu prije termičke obrade ne marinira. To radi jedino s ribom koju servira sirovu, no i tada je vrlo pažljiv. “Ako je riba svježa, nemam potrebu korigirati njezin prirodan okus i teksturu. Želim to istaknuti”, govori Skoko.

Isprobaj i ove divne recepte Davida Skoke...

Zagreb Chill&Grill Chef David Skoko otkrio nam je kako da meso bude sočnije Kraljica mora Top 5 načina za pripremanje srdela hrana s malih ekrana Jednostavni i jako fini riblji recepti Davida Skoke

 

Posjeti Gastro.hr