Francuska vs. Hrvatska – gdje se jede bolje?

Gastro.hr
Francuzi imaju pile pečeno u vinu, mi imamo puricu s mlincima. Oni imaju divne quicheove, kroasane i baguette, ali mi imamo štrukle, soparnik i bakine buhtle. Gastro utakmica može početi!
Vidi originalni članak

Francuska, dom najvećih gastronomskih velikana, zemlja s najviše Michelinovih zvjezdica i trenutno naš najveći rival u nogometnom smislu, ponosi se jelima u kojima bismo mogli uživati svakodnevno. S druge strane, nema ništa slađe od domaće bakine kuhinje koja nam puni srce i u kojoj uživamo bez zadrške.

Donosimo vam najveće specijalitete francuske i domaće kuhinje, a na vama je da odaberete čime ćete začiniti napeto gledanje finala.

 


Quiche ILI štrukli i soparnik

Najpoznatija francuska pita dolazi u slanom obliku, a zovu je još i Quiche Lorraine. I dok obožavamo spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i finog, kremastog nadjeva sa slaninom i finim sezonskim povrćem, domaći štrukli sa sirom ipak su jelo kojem je tako teško reći ne. Osim finih, vrućih štrukli, tu je još i soparnik kojim se posebno ponosimo. Jednostavan, a tako ukusan, soparnik je jelo kojem naprosto ne možemo odoljeti.

 

Strawberry Soup Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu

Slasno i domaće Sirnica ili štrukle? A možda može i nešto između

 

Coq au Vin ILI purica s mlincima

Onaj posebni nedjeljni ručak doma volimo proslaviti finom puricom s mlincima. S druge strane, Francuzi biraju pile u vinu. Volimo mlince, volimo vino, pa vjerujemo kako bismo nešto fino mogli iskombinirati i od ova dva božanstvena jela.

 

Na današnji dan Purica s mlincima, čisto savršenstvo...

U slast! Coq au Vin – francuski klasik za prste polizati!

 

 

Mille Feuille - kremšnite

Od slatkih delicija tu je predivan mille feuille i naše sjajne kremšnite. Mille feuille, ako je dobro pripremljen, može biti upravo savršena slastica za svako doba godine. Dobra krema, iste takve lisnate kore te sezonsko voće u ustima stvaraju divnu kombinaciju okusa. Naše kremšnite nešto su jednostavnije, no vjerujemo kako bi njima čak i Francuzi ostali očarani, baš kao što je i nas oduševila njihova bezobrazno dobra slastica.

 

Neodoljiva slastica Millefeuille s malinama - omiljeni francuski klasik

specijalitet Ako volite klasične, voljet ćete i Zagrebačke kremšnite!

 

 

Crepes – zapečene palačinke

Ne znamo jeste li znali, no palačinke kakve kod kuće pečemo barem jednom tjedno, zapravo potječu iz Francuske. Baš kao i mi, i oni ih vole s čokoladom, različitim kremama i voćem, no nismo sigurni jesu li ikada isprobali našu genijalnu kombinaciju palačinke i sira zapečenih u pećnici. Zasigurno bi ih ostavila bez riječi!


French-style Francuska poslastica: Palačinke Suzette

slatki doručak Pojačajte porcije: Zapečene palačinke sa sirom

 

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr