Coq au vin voljela je pripremati i sama Julia Child, jedna od najpoznatijih i svakako najcitiranija chefica na svijetu, a što je to toliko dobro u piletini pečenoj u vinu, odlučili smo provjeriti i sami.
Tako smo otkrili kako je sporo pečenje na niskoj temperaturi zaslužno za odvajanje mesa od kosti već na dodir vilicom, a povrće stvara fini umak koji se idealno slaže uz kremasti pire ili pečeni krumpir, ali i široke rezance. Nama dovoljno!
Ovo jelo najbolje je pripremiti od čitavog pileta s kožom koje ste kod kuće sami tranširali, no ako vam se to ipak čini kao prevelik posao, u trgovini ili tržnici možete tražiti zasebne dijelove pileta. Odličan odabir bit će batci i zabatci. Također, brojni gastronomski znalci napominju kako pileća prsa sama u ovoj kombinaciji neće biti dovoljna jer na taj način umak neće biti divno ljepljiv, već pomalo prazan.
Kako god bilo, piletinu pripremljenu na ovaj način danas ćemo smazati s najvećim guštom!
Potrebno vam je:
- 1 pile rastavljeno na komade
- 100 g slanine ili pancete
- 3 luka
- 2 mrkve
- 3 režnja češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 2 žlice ulja
- 500 ml temeljca
- 500 ml crnog vina
- 200 g gljiva
- 3 žlice brašna
- Peršin
- Timijan
- Lovor
- Sol, papar
Postupak pripreme:
- Pećnicu najprije zagrijte na 140 stupnjeva. U nju ubacite tešku emajliranu posudu i pustite da se dobro zagrije.
- Posudu vratite na štednjak, dodajte ulje pa kratko zapržite kockice pancete ili slanine.
- Piletinu dobro začinite sa svih strana soli i paprom, pa je dodajte panceti i pustite da se zapeče sa svih strana. Piletinu i pancetu ili slaninu izvadite iz lonca.
- U lonac ubacite luk, mrkvu i češnjak koje ste nasjeckali na veće komade. Režanj češnjaka samo prepolovite.
- Dodajte koncentrat rajčice i brašno, dobro pomiješajte i kuhajte zajedno s povrćem još desetak minuta.
- U lonac vratite piletinu i pancetu ili slaninu, dodajte vino i temeljac, timijan i lovor. Tekućine mora biti dovoljno da prekrije meso kako biste na kraju dobili gusti umak od povrća i mesa.
- Ubacite u pećnicu na sat vremena, a 15 minuta prije završetka pečenja, dodajte i gljive.
- Poslužite toplo.
Dobar tek!