Recepti 15. srpnja 2018.

Coq au Vin – francuski klasik za prste polizati!

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Najpoznatije francusko jelo, coq au vin ili kokot, piletina u vinu, unatoč kompliciranom nazivu, priprema se poprilično jednostavno i idealan je odabir za nedjeljni ručak. Posebice ove nedjelje...

Coq au vin voljela je pripremati i sama Julia Child, jedna od najpoznatijih i svakako najcitiranija chefica na svijetu, a što je to toliko dobro u piletini pečenoj u vinu, odlučili smo provjeriti i sami.

Tako smo otkrili kako je sporo pečenje na niskoj temperaturi zaslužno za odvajanje mesa od kosti već na dodir vilicom, a povrće stvara fini umak koji se idealno slaže uz kremasti pire ili pečeni krumpir, ali i široke rezance. Nama dovoljno!

 

Možda vas zanima... Arepe sa sporo pečenom piletinom - sendviči za prste polizati Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock


Ovo jelo najbolje je pripremiti od čitavog pileta s kožom koje ste kod kuće sami tranširali, no ako vam se to ipak čini kao prevelik posao, u trgovini ili tržnici možete tražiti zasebne dijelove pileta. Odličan odabir bit će batci i zabatci. Također, brojni gastronomski znalci napominju kako pileća prsa sama u ovoj kombinaciji neće biti dovoljna jer na taj način umak neće biti divno ljepljiv, već pomalo prazan. 

 

Možda vas zanima... Rastavili smo cijelo pile u pet minuta - evo kako! Špajza

 

Kako god bilo, piletinu pripremljenu na ovaj način danas ćemo smazati s najvećim guštom!


 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Potrebno vam je:

  • 1 pile rastavljeno na komade
  • 100 g slanine ili pancete
  • 3 luka
  • 2 mrkve
  • 3 režnja češnjaka
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 2 žlice ulja
  • 500 ml temeljca
  • 500 ml crnog vina
  • 200 g gljiva
  • 3 žlice brašna
  • Peršin
  • Timijan
  • Lovor
  • Sol, papar

Postupak pripreme:

  1. Pećnicu najprije zagrijte na 140 stupnjeva. U nju ubacite tešku emajliranu posudu i pustite da se dobro zagrije.
  2. Posudu vratite na štednjak, dodajte ulje pa kratko zapržite kockice pancete ili slanine. 
  3. Piletinu dobro začinite sa svih strana soli i paprom, pa je dodajte panceti i pustite da se zapeče sa svih strana. Piletinu i pancetu ili slaninu izvadite iz lonca.
  4. U lonac ubacite luk, mrkvu i češnjak koje ste nasjeckali na veće komade. Režanj češnjaka samo prepolovite.
  5. Dodajte koncentrat rajčice i brašno, dobro pomiješajte i kuhajte zajedno s povrćem još desetak minuta.
  6. U lonac vratite piletinu i pancetu ili slaninu, dodajte vino i temeljac, timijan i lovor. Tekućine mora biti dovoljno da prekrije meso kako biste na kraju dobili gusti umak od povrća i mesa.
  7. Ubacite u pećnicu na sat vremena, a 15 minuta prije završetka pečenja, dodajte i gljive.
  8. Poslužite toplo. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.