gastro postao
Kolač od tisuću slojeva oduševit će vas sjajnim spjem hrskavog lisnatog tijesta, fine, aromatične kreme i omiljenih svježih bobica...
Ovaj klasični francuski desert u prijevodu znači tisuću slojeva. Naravno, riječ je o ukusnom lisnatom tijestu u kombinaciji s odličnom Zabaione kremom. Zabaione krema je slična onoj od jaja, ali se u ovom slučaju umjesto mlijeka upotrebljava desertno vino poput rosea.
Za pripremu Zabaione kreme trebat će vam:
- 8 žumanjaka
- 4 žlice šećera
- 8 žlica desertnog vina
Ostalo:
- 1 pakiranje lisnatog
- 120 g šećera u prahu
- 250 ml vrhnja za šlag
- 250 g malina
Postupak pripreme:
- Na pari tucite žumanjke i šećer dok smjesa ne postane pjenasta i svjetlija.
- Dodajte postepeno desertno vino uz konstantno miješanje pjenjačom.
- Kuhajte na pari još 10 minuta dok se ne zgusne u konzistenciju pudinga. Pustite da se krema u potpunosti ohladi
- Lisnato tijesto tanko razvaljajte i razrežite na 4 jednaka djela
- Stavite ga u posudu za pečenje i pecite na 200 stupnjeva 20 minuta.
- Kada dobije zlatnu boju, pospite šećerom u prahu kore i vratite u pećnicu dok se šećer ne karamelizira
- U posebnoj posudi izradite vrhnje za šlag, dodajte ohlađeni zabaione i sjedinite.
- Vrlo je bitno ovaj kolač slagati netom prije posluživanja pošto će se lisnato u suprotnom ovlažiti.
- Netom prije posluživanja složite kolač redom – kora-krema-narezane maline-kora-krema-narezane maline...
- Zadnju koru pospite šećerom u prahu i ukrasite malinama.
Dobar tek!