Millefeuille, ili u prijevodu “tisuću listića”, zbog lisnatog tijesta, poznatog i pod nazivom Napoleon, inače spada u francuske deserte, makar mu točno podrijetlo - nije poznato.
Tradicionalno, Millefeuille se sastoji od tri sloja lisnatog tijesta, izmjenjujući se s dva sloja kreme od vrhnja (creme pâtissière), ali ponekad se poslužuje i samo sa šlagom ili džemom.
Zadnji sloj tijesta se u pravilu posipa šećerom u prahu, ali danas postoje varijante i sa kakaom, mrvicama, tostiranim bademima, ili čak ostakljena glazurom ili fondantom.
Prošli puta sam radila varijantu sa jagodama i mascarponeom, ali ovoga puta sam išla za malo “elegantnijom” verzijom, sa kremom od čokolade i brandyja, i dodatkom karamele s bademima.
Samo jedna riječ, mmmm…
Recept:
- 500 g lisnatog tijesta
- 1 bjelanjak
Krema:
- 220 g tamne čokolade (58 % kakaa)
- 110 g mliječne čokolade
- 40 ml brandyja
- 450 ml slatkog vrhnja
Karamel s bademima:
- 80 g badema
- 220 g šećera
- 60 ml vode
Postupak:
- Lisnato tijesto razvaljati na tri pravokutnika 10×20 cm
- Premazati svako bjelanjkom i staviti u pećnicu na 220 C 20-tak min
- Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi
- Za kremu, čokoladu s brandyjem otopiti na pari
- Dodati u slatko vrhnje, i mikserom razraditi dok ne dobijete kompaktnu kremu
- Za karamel, u loncu otopiti šećer sa vodom, ne miješati!
- Bademe kratko na tavi prepržiti i usitniti
- Kad se otopi šećer i dobije lijepu zlatnu boju, maknuti s vatre, i odmah dodati tostirane bademe, promiješati i preliti na hladan pleh, špatulom izravnati
- Ostaviti kratko da se stvrdne, i nožem usitniti na manje komadiće Na jedan pravokutnik lisnatog tijesta staviti dio kreme, posipati karamelom, staviti drugi pravokutnik, ponoviti opet s dijelom kreme i opet posipati karamelom, na vrh staviti zadnji pravokutnik, posipati šećerom u prahu i na kraju ostatkom karamele s bademima
- Staviti u hladnjak na sat vremena da se krema stegne
Tihanu možete pratiti i na njezinom blogu I am Tihana i istoimenoj Facebook stranici.
Trebamo tvoju pomoć! Tražimo i nagrađujemo najbolje regionalne food blogove u natječaju Gastro zvijezda. Dođi na website Gastro-zvijezda.hr i reci nam koji su tvoji omiljeni food blogovi. Voli te tvoj Gastro.hr tim! :)
Dobar tek!