Špajza 15. srpnja 2018.

Francuska vs. Hrvatska – gdje se jede bolje?

foto: Gastro.hr
gastro postao gastro.24sata.hr
Francuzi imaju pile pečeno u vinu, mi imamo puricu s mlincima. Oni imaju divne quicheove, kroasane i baguette, ali mi imamo štrukle, soparnik i bakine buhtle. Gastro utakmica može početi!

Francuska, dom najvećih gastronomskih velikana, zemlja s najviše Michelinovih zvjezdica i trenutno naš najveći rival u nogometnom smislu, ponosi se jelima u kojima bismo mogli uživati svakodnevno. S druge strane, nema ništa slađe od domaće bakine kuhinje koja nam puni srce i u kojoj uživamo bez zadrške.

Donosimo vam najveće specijalitete francuske i domaće kuhinje, a na vama je da odaberete čime ćete začiniti napeto gledanje finala.

 

 | Author: Gastro.hr foto: Gastro.hr


Quiche ILI štrukli i soparnik

Najpoznatija francuska pita dolazi u slanom obliku, a zovu je još i Quiche Lorraine. I dok obožavamo spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i finog, kremastog nadjeva sa slaninom i finim sezonskim povrćem, domaći štrukli sa sirom ipak su jelo kojem je tako teško reći ne. Osim finih, vrućih štrukli, tu je još i soparnik kojim se posebno ponosimo. Jednostavan, a tako ukusan, soparnik je jelo kojem naprosto ne možemo odoljeti.

 

Možda vas zanima... Quiche Lorraine - priča o najfinijoj piti na svijetu Kolumne Možda vas zanima... Sirnica ili štrukle? A možda može i nešto između Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 | Author: Lidija Lončarić foto: Lidija Lončarić

Coq au Vin ILI purica s mlincima

Onaj posebni nedjeljni ručak doma volimo proslaviti finom puricom s mlincima. S druge strane, Francuzi biraju pile u vinu. Volimo mlince, volimo vino, pa vjerujemo kako bismo nešto fino mogli iskombinirati i od ova dva božanstvena jela.

 

Purica-s-mlincima Možda vas zanima... Purica s mlincima, čisto savršenstvo... Recepti Možda vas zanima... Coq au Vin – francuski klasik za prste polizati! Recepti

 

purica.jpg | Author:

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Mille Feuille - kremšnite

Od slatkih delicija tu je predivan mille feuille i naše sjajne kremšnite. Mille feuille, ako je dobro pripremljen, može biti upravo savršena slastica za svako doba godine. Dobra krema, iste takve lisnate kore te sezonsko voće u ustima stvaraju divnu kombinaciju okusa. Naše kremšnite nešto su jednostavnije, no vjerujemo kako bi njima čak i Francuzi ostali očarani, baš kao što je i nas oduševila njihova bezobrazno dobra slastica.

 

Možda vas zanima... Millefeuille s malinama - omiljeni francuski klasik Recepti Zagrebačke kremšnite Možda vas zanima... Ako volite klasične, voljet ćete i Zagrebačke kremšnite! Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock Kremšnite | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Crepes – zapečene palačinke

Ne znamo jeste li znali, no palačinke kakve kod kuće pečemo barem jednom tjedno, zapravo potječu iz Francuske. Baš kao i mi, i oni ih vole s čokoladom, različitim kremama i voćem, no nismo sigurni jesu li ikada isprobali našu genijalnu kombinaciju palačinke i sira zapečenih u pećnici. Zasigurno bi ih ostavila bez riječi!


Možda vas zanima... Francuska poslastica: Palačinke Suzette Recepti Palačinke sa sirom Možda vas zanima... Pojačajte porcije: Zapečene palačinke sa sirom Recepti

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 | Author: Od slatkoga slađe foto: Od slatkoga slađe

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.