Francuska, dom najvećih gastronomskih velikana, zemlja s najviše Michelinovih zvjezdica i trenutno naš najveći rival u nogometnom smislu, ponosi se jelima u kojima bismo mogli uživati svakodnevno. S druge strane, nema ništa slađe od domaće bakine kuhinje koja nam puni srce i u kojoj uživamo bez zadrške.
Donosimo vam najveće specijalitete francuske i domaće kuhinje, a na vama je da odaberete čime ćete začiniti napeto gledanje finala.
Quiche ILI štrukli i soparnik
Najpoznatija francuska pita dolazi u slanom obliku, a zovu je još i Quiche Lorraine. I dok obožavamo spoj prhkog tijesta koje se topi u ustima i finog, kremastog nadjeva sa slaninom i finim sezonskim povrćem, domaći štrukli sa sirom ipak su jelo kojem je tako teško reći ne. Osim finih, vrućih štrukli, tu je još i soparnik kojim se posebno ponosimo. Jednostavan, a tako ukusan, soparnik je jelo kojem naprosto ne možemo odoljeti.
Coq au Vin ILI purica s mlincima
Onaj posebni nedjeljni ručak doma volimo proslaviti finom puricom s mlincima. S druge strane, Francuzi biraju pile u vinu. Volimo mlince, volimo vino, pa vjerujemo kako bismo nešto fino mogli iskombinirati i od ova dva božanstvena jela.
Mille Feuille - kremšnite
Od slatkih delicija tu je predivan mille feuille i naše sjajne kremšnite. Mille feuille, ako je dobro pripremljen, može biti upravo savršena slastica za svako doba godine. Dobra krema, iste takve lisnate kore te sezonsko voće u ustima stvaraju divnu kombinaciju okusa. Naše kremšnite nešto su jednostavnije, no vjerujemo kako bi njima čak i Francuzi ostali očarani, baš kao što je i nas oduševila njihova bezobrazno dobra slastica.
Crepes – zapečene palačinke
Ne znamo jeste li znali, no palačinke kakve kod kuće pečemo barem jednom tjedno, zapravo potječu iz Francuske. Baš kao i mi, i oni ih vole s čokoladom, različitim kremama i voćem, no nismo sigurni jesu li ikada isprobali našu genijalnu kombinaciju palačinke i sira zapečenih u pećnici. Zasigurno bi ih ostavila bez riječi!
Dobar tek!