Najbolji umaci svijeta: Guacamole

Yakshi Virmani/Unsplash Guacamole
Meksički guacamole umak je, zapravo, avokado namaz, koji je odličan dodatak čipsu ili sirovom, svježem povrću...
Vidi originalni članak

Guacamole je umak baziran na avokadu, a smatra se kako porijeklo vuče još od vremena kad su Meksiko naseljavali Azteci. S obzirom na to da se u upotrebi zadržao do današnjih dana, brzo su ga uzeli te popularizirali sjeverni susjedi, Amerikanci. Oni su ga ubrzo počeli koristiti ne samo kao umak, nego primjerice i kod pripreme salate i začina.

Uz avokado, bitan sastojak ovog umaka je i limeta (dobra zamjena je i sok od limuna). Guacamole je jednostavan za pravljenje. Možeš ga jednostavno koristiti kao dip uz čips, uz sirovo narezano povrće, možeš ga staviti u tortilje, tacose... a odličan je i kao ideja za zdravi međuobrok. 

 

Sedam razloga zbog kojih obožavamo avokado 3 odlična trika Kako ubrzati zrenje avokada

 

Avokado je jedna od najpopularnijih namirnica kod onih koje vole zdrav život i nastoje se zdravo hraniti.  Avokado potječe iz prašuma Južne i Sjeverne Amerike, a drevni narodi su ga smatrali čarobnom biljkom, koju su koristili u mnoge svrhe.

Bogatog je i kremastog okusa, a obiluje mnogim nutrijentima i dobrim mastima, kao i vlaknima, te sadrži dvadesetak esencijalnih vitamina. Znanstvene studije su pokazale da osobe koje konzumiraju avokado, rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti, kao i da pomaže u liječenju mnogih upala. Pospješuje regulaciju šećera u krvi i poboljšava probavu.

 

Avokado svoju popularnost ponajprije zaslužuje guacamole umaku. Za njegovu pripremu jedino na što moraš obratiti pozornost jest da odabereš idealan avokado. Moraš pronaći lijepi i zreli avokado.

Ne smije biti ni pretvrd ni premekan, a to lako možeš provjeriti ako nježno pritisneš koru. Ako je avokado premekan, prezreo je i neće biti dobar za guacamole. Ako je pak pretvrd na dodir, on još uvijek nije zreo i njegov okus neće biti dobar. Naravno, obrati pozornost i na boju kore. Ako je kora presvijetla, to je također indikator da avokado nije dovoljno zreo.

 

5 novih prijedloga kako pripremiti avokado

 

Kako bi tvoj guacamole bio autentičan sve što ti treba je vilica! Guacamole nije pasta od avokada! U dobrom guacamoleu mora se osjetiti hrskavost ljutike, papričice i korijandera, ali i komade idealno mekanog avokada.

Guacamole

Sastojci:

  • 2 avokada
  • 1 do 2 limete
  • ljutika
  • žlica sjeckanog korijandera
  • 1/2 žličice mljevene čili papričice
  • 1/2 žličice soli
  • papar

Postupak:

  1. Limeti naribaj koricu i iscijedi je.
  2. Avokado oštrim nožem zareži do koštice pa razdvoji polovice. Pomoću žlice iz avokada izvadimo mekani mesnati dio i stavimo u zdjelicu.
  3. Dodaj sok i naribanu koricu limete, mljevenu čili papriku, sjeckanu ljutiku, korijander, posolimo i sve zajedno vilicom usitnite u jednoličnu smjesu.
  4. Guacamole ukrasi listovima korijandera i uz njega posluži tortilja čips.

Otkrij sve o drugim najpoznatijim umacima:

Tartar umak

Bešamel umak

Soja umak

Worcester umak

Hollandaise umak

Pesto umak

Posjeti Gastro.hr