Pečenje može početi: Deset najslađih blagdanskih kolača

Thinkstock
Manje od tjedan dana preostaje nam do najveselijeg dana u godini, a nema ljepšeg nego dodatno ga zasladiti našim najboljim receptima
Vidi originalni članak

Vjerujemo kako su mnogi od vas već krenuli s ovogodišnjim blagdanskim pečenjem kolača i drugih slastica, kako su vam kuhinje već obavijene toplim zimskim mirisima i kako pomalo već uživate u bogatstvu slatkih delicija. Ponestane li vam slučajno ideja ili jednostavno tražite fini blagdanski kolač koji ćete pripremiti sljedećeg, svakako zavirite na našu listu omiljenih božićnih kolača pa odaberite onaj po samo svom guštu.

Blagdanski stol svakako ne bi bio potpun bez bogatog, sočnog kuglofa. Da bi vam uvijek ispao baš kako treba, dobro ga je natopiti sokom kakvog sezonskog voća, alkoholnim likerom ili drugim žestokim pićem. Pripremite onaj od badema ili jabuka i rogača pa navalite na meka, biskvitna savršenstva.

Savršen kuglof od rogača i jabuka

Dočekajte zimu na najslađi način: Mirisni kuglof s bademima

Citrusni kuglof s maslinovim uljem

Što je Božić bez mađarice, najslađeg od svih kolača? Uzmite nešto više vremena kako bi se u potpunosti mogli posvetiti izradi divnih kora, a zatim sve začinite kremom s tajnim sastojkom po našem receptu.

Tradicionalna mađarica u novom ruhu

Iako ih tehnički ne ubrajamo u prave kolače, niti jedan Božić ne može proći bez ukusnih slatkih uštipaka kao što su profiteroli ili domaće fritule. Začinite kombinaciju kremama od čokolade ili vanilije i razveselite goste posve novim pristupom blagdanskom slatkom stolu.

Čisti užitak: Profiteroli s čokoladom

Spoj kokosa i čokolade koji tako podsjećaju na djetinjstvo pronaći ćete upravo u finoj domaćoj roladi. Neodoljiva kombinacija kojoj se uvijek rado vraćamo bit će igra na sigurno kod pripreme kolača, ali će vam svakako donijeti čitav niz komplimenata. Nama dovoljno!

Kolač iz djetinjstva kojem se uvijek rado vraćamo

Osim rolade, spoj kokosa i čokolade volimo i u dva druga, poznata kolača koja bi vas baš mogla oduševiti. Zasigurno ste ih već isprobali, a ova godina mogla bi biti kada ćete ih i pripremati. Riječ je o mekim čupavcima i finim, bogatim ruskim kapama.

Nećete vjerovati gdje su nastali čupavci

Ruske kape: Neka vas oduševi ovaj kolač s kokosom

Osim medenjaka, slatke medene okuse donijet će vam i uvijek dobrodošla medena pita. Priprema ove pite puno je lakša nego što izgleda, a čitavu kombinaciju možete začiniti i slojevima kiselkastog džema poput onog od šljiva.

Slatki okusi iz bakine kuhinje: Medena pita

Ako se još uvijek niste upustili u pripremu božićnog panja, ovo bi svakako mogla biti vaša godina. Pripremite ga prema našem jednostavnom receptu pa poližite prste kada shvatite koliko ukusan jedan panj može biti.

Božićni panj

Slatki kruh ne jede se samo za Uskrs! Poznati stollen kruh s grožđicama i suhim voćem, a posebice ovaj po receptu Jamie Olivera, mogao bi vas baš oduševiti.

Neodoljivi Stollen po receptu Jamieja Olivera

Želite li pak se u potpunosti okrenuti tradiciji i pripremiti nešto u starinskom stilu, kako su to radile naše bake, najbolji odabir bit će upravo orahnjača i makovnjača. Dizano tijesto punjeno nadjevom od maka ili oraha u potpunosti će doprinijeti božićnoj atmosferi oko stola.

Orahnjača: Taj divan slatki okus toplog doma

Dvostruka makovnjača

Dobar tek!

Posjeti Gastro.hr