Kolumne 3604 prikaza 23. studenoga 2016.

Savršen kuglof od rogača i jabuka

Lili Bašić Capaccetti
Ovo je jedan pravi jesenski kolač zbog bogatih okusa rogača, jabuka i, naravno - tamne čokolade.

Danas sam koristila kokosov šećer koji inače ima manji glikemijski indeks od običnog šećera.

On je manje sladak i ima lagano karamelast okus koji se ovdje lijepo kombinira s drugim okusima, ali naravno možete upotrijebiti i običan bijeli šećer koji će kolač učiniti i malo slađim.

Ako ste ljubitelj tamne čokolade kao ja, za preljev možete koristiti onu sa 65 ili 70% kakaa, a ako više volite slađe varijante, upotrijebite onu s manjim postotkom kakaa.

 | Author: Lili Bašić Capaccetti Lili Bašić Capaccetti

Kuglof od rogača i jabuka

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 1 šalica kokosovog šećera (ili običnog)
  • 1 šalica mljevenog rogača (može se naci u trgovinama zdrave hrane)
  • 1.5 šalica pirovog brašna (ili običnog)
  • 1 šalica kokosovog ulja, rastopljenog
  • 1 žličica vanilin ekstrakta
  • 1 žlica kakao praha
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 5 jabuka, oguljenih i naribanih
  • Za preljev: 1 šalica (200 g) tamne čokolade + 2 žlice maslaca 
  • Napomena: 1 šalica = 250 ml

 

Priprema:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 C. Pripremiti 24 cm kalup za kuglof, nauljiti i pobrašniti (nije potrebno ako koristite silikonski). 
  2. Oguliti i naribati jabuke. U većoj zdjeli pomiješati brašno, mljeveni rogač, kakao prah, prašak za pecivo i sol i pomiješati da se poveže.
  3. U drugoj zdjeli izmiješati jaja sa šećerom, dodati vaniliju, rastopljeno kokosovo ulje i dobro pomiješati da se sve poveže. 
  4. Dodati smjesu od brašna i rogača i promiješati. Dodati naribane jabuke. Izliti smjesu u pripremljeni kalup za kuglof i peći 50-55 min. 
  5. Pustiti da se dobro ohladi prije nego iskrenete kuglof na tanjur ili stalak za serviranje. 
  6. Pripremiti čokoladni preljev tako da na pari rastopite čokoladu i maslac, preliti preko pečenog kuglofa i ostaviti da se ohladi prije serviranja.

    Dobar tek!

Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, instagramu, kao i na Fb stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.