Danas sam koristila kokosov šećer koji inače ima manji glikemijski indeks od običnog šećera.
On je manje sladak i ima lagano karamelast okus koji se ovdje lijepo kombinira s drugim okusima, ali naravno možete upotrijebiti i običan bijeli šećer koji će kolač učiniti i malo slađim.
Ako ste ljubitelj tamne čokolade kao ja, za preljev možete koristiti onu sa 65 ili 70% kakaa, a ako više volite slađe varijante, upotrijebite onu s manjim postotkom kakaa.
Kuglof od rogača i jabuka
Sastojci:
- 4 jaja
- 1 šalica kokosovog šećera (ili običnog)
- 1 šalica mljevenog rogača (može se naci u trgovinama zdrave hrane)
- 1.5 šalica pirovog brašna (ili običnog)
- 1 šalica kokosovog ulja, rastopljenog
- 1 žličica vanilin ekstrakta
- 1 žlica kakao praha
- 1 vrećica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 5 jabuka, oguljenih i naribanih
- Za preljev: 1 šalica (200 g) tamne čokolade + 2 žlice maslaca
- Napomena: 1 šalica = 250 ml
Priprema:
- Zagrijati pećnicu na 180 C. Pripremiti 24 cm kalup za kuglof, nauljiti i pobrašniti (nije potrebno ako koristite silikonski).
- Oguliti i naribati jabuke. U većoj zdjeli pomiješati brašno, mljeveni rogač, kakao prah, prašak za pecivo i sol i pomiješati da se poveže.
- U drugoj zdjeli izmiješati jaja sa šećerom, dodati vaniliju, rastopljeno kokosovo ulje i dobro pomiješati da se sve poveže.
- Dodati smjesu od brašna i rogača i promiješati. Dodati naribane jabuke. Izliti smjesu u pripremljeni kalup za kuglof i peći 50-55 min.
- Pustiti da se dobro ohladi prije nego iskrenete kuglof na tanjur ili stalak za serviranje.
- Pripremiti čokoladni preljev tako da na pari rastopite čokoladu i maslac, preliti preko pečenog kuglofa i ostaviti da se ohladi prije serviranja.
Dobar tek!
Lili možete pratiti na njenom blogu Travelling oven, Instagramu, kao i na Facebook stranici.