Smiješ li jesti čokoladu s bijelim mrljicama?

Tetiana Bykovets/Unsplash Čokolada - jestiva je i kad dobije bijele točkice... ako joj nije prošao rok trajanja
Povremeno znamo otvoriti čokoladu i naletjeti na neugodan bijeli sloj koji se nataložio. Danas odgovaramo na pitanje je li sigurna za konzumaciju...
Vidi originalni članak

Ovisno o uvjetima u kojima čuvaš čokoladu, ili o skladištenju u transportu i trgovini, na površini se može pojaviti bijeli sloj. Ne izgleda privlačno, ponešto mijenja okus, ali pravo je pitanje je li takva čokolada i dalje sigurna za konzumaciju.

Najprije ti moramo pojasniti o kakvim se mrljama radi. Dvije su mogućnosti - šećer ili masnoće. Ako je čokolada doživjela temperaturni šok u nekom momentu, velika je šansa da će se na površini nataložiti masnoće, poput mliječne i kakaovog maslaca.

Hladnjak je neprijatelj čokolade, baš kao i ljetne vrućine. Idealna je temperatura za čuvanje čokolade 18 stupnjeva, što znači da biste je trebali čuvati u dobro izoliranoj smočnici u kojoj nema vlage.

Upravo je vlaga drugi najveći neprijatelj savršene čokoladne poslastice. Čuvanje otvorene čokolade u hladnjaku je velika greška, budući da će izvući šećer na površinu. Znat ćeš da je riječ o šećeru jer će sloj biti suh, a čokolada će imati pjeskastu teksturu. 

 

na jednom mjestu Čokoladni ganache: Veliki vodič za pripremu

 

Bez obzira na uzrok, bitno je naglasiti da i dalje možeš bez brige uživati u čokoladi, ako rok trajanja nije premašen. Ako ti ne odgovara tekstura, upotrijebi je u pripremi slastica.

Razliku nećeš osjetiti ako je nasjeckaš i dodaš u muffine, keksiće ili brownieje. U svakom slučaju, pouka je da ne sudiš čokoladu po izgledu i ne bacaš je ako rok trajanja nije istekao. 

ISKORISTI ČOKOLADU U PRIPREMI SLASTICA:

 

ne može bolje Brownie ili blondie? Više ne moraš birati! slatki doručak Čoko zalogaji od zobenih pahuljica i kikiriki maslaca za posebne prilike Imamo odličan recept za najsočniju čokoladnu tortu za posebne prilike Slastica za obožavatelje lješnjaka i čokolade

 

Posjeti Gastro.hr