Šparoge su nam se vratile u grad!

Thinkstock
Za ljubitelje ove proljetne poslastice, došlo je vrijeme uživanja!
Vidi originalni članak

Delikatesna namirnica koja sadrži mnoga nutritivna i ljekovita svojstva - šparoga, upravo je ono što nam treba u proljeće!

Osim kupovine šparoga na tržnici ili u dućanu, možete ih brati i sami - naravno, tamo gdje inače ima šparoga. No, s obzirom na više različitih vrsta šparoga, može ih se pronaći u gotovo cijelom svijetu.

Uz dobar okus, šparoge sadrže i visok udio vitamina A, B, C, E, K te folnu kiselinu, željezo, mangan, kalij, cink, magnezij i vlakna. Također, sadrži i saponine i flavonoide koji su vrlo snažna antiupalna sredstva. Šparoge sadrže i visok udio rutina - flavonoida koji smanjuje kolesterol te jača krvne žile i smanjuje kolesterol.

Postoje određena istraživanja koja su pokazala kako glutation - antioksidans koji se nalazi u šparogama, može spriječiti ili zaustaviti širenje stanica raka, posebno raka debelog crijeva. Preporučuje se koristiti kuhane šparoge jer se kuhanjem oslobađa enzim asparaginaza koji pomaže uništavanju stanica raka.

No, da se sa šparogama može napraviti brojna ukusna jela s kojim ćete unijeti sve ove zdrave sastojke u organizam, potvrđuju i naši recepti.

Tako možete napraviti pohane šparoge, rižoto sa šparogama, juhu od šparoga, pizzu sa šparogama ili, naravno, frittatu!

Izbor je velik, a mi se nadamo da ćete se odlučiti za neko od ovih divnih jela i pripremiti si ukusne i zdrave šparoge!

Hrskave šparoge iz pećnice

Odrezak s povrćem iz pećnice

Pileća prsa sa šparogama

Pašta s pršutom i šparogama

Omlet sa šparogama i slaninom

Rižoto sa šparogama

Omotajte šparoge pršutom

Šparoge, prokulice i široki rezanci

Fritaja od šparoga

Pizza sa šparogama

Posjeti Gastro.hr