Sezona je šparoga, iako živim u gradu gdje ih se ne možete nabrati, može ih se jedino nabaviti, nama je i to dovoljno. Vjerujem da ima vas koji imate malo više sreće pa ste nalazite u Sjeverozapadnoj Istri (Umag, Novigrad, Brtonigla, Buje) gdje su u tijeku Dani istarskih šparuga. Šparogurmani navalite, Od 23.ožujka do 15.svibnja miris šparoga i toplina istarske gostoljubivosti kružit će restoranima ovog kraja.
Više o samoj manifestaciji pročitajte na stranicama Colours of Istria. Šparoga je jedna od najcjenjenijih samoniklih kultura koje uspijevaju na području Istre, a bere se od sredine ožujka do konca travnja. Raste na teže dostupnim mjestima, često u zaklonu bodljikavog grmlja. Vi koji ste tamo uživajte u svim delicijama spravljenih na bazi šparoga uz čašicu dobrog vina vrhunskih istarskih vinara, a mi ćemo ovdje doma uživati u rižotu sa šparogama i čaši finog muškata.
Sastojci:
- 500g šparoga
- nekoliko žlica maslinovog ulja
- 2 crvena luka
- 250g riže
- 1.5 dcl bijelog vina
- 250ml vrhnja za kuhanje
- sol, papar, lišće peršina
- oko 1l vruće vode
Priprema:
- Očistite šparoge tako da ih presavijete u donjem dijelu stabljike. U dijelu gdje šparoga pukne odvojite mekani (gornji) dio šparoge od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje dijelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće.
- U dubljoj tavi na ulju dinstajte crveni luk narezan na sitno dok ne omekša, zatim dodajte šparoge, dinstajte i njih dok ne omekane. Podlijte s malo tople vode ukoliko bude trebalo.
- Rižu operite, pa ju dodajte u tavu, dodajte i bijelo vino, povremeno sve promiješajte.
- S vremena na vrijeme podlijevajte rižu toplom vodom kako se ona bude kuhala. (svaka riža se kuha vremenski različito, moja je bila gotova za 15 minuta)
- Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, kuhajte još nekoliko minuta.
- Svježe lišće peršina operite, nasjeckajte na sitno i dodajte u rižoto.
- Začinite sa soli i paprom.
- Poslužite s parmezanom, rukolom i svakako preporučam da po cijelom tanjuru pokapate sok limuna za dodatni okus.