Terina: Blagdani na francuski način

Terinu će mnogi zamijeniti s mesnom štrucom, ali ovo francusko jelo više nalikuje na paštetu. Tradicionalno se pravi od smjese mljevenog ili nasjeckanog mesa, povrća i začina, a modernije inačice obuhvaćaju i povrće ili ribu.
Vidi originalni članak

Klasični francuski specijalitet peče se u kalupu koji možete obložiti kriškama slanine, šunkom ili blanširanim porilukom. Napunite kalup smjesom koja često sadrži sredstvo za želiranje, čvrsto utisnite i poklopite. Kalup se zatim stavlja u posudu za pečenje u koju ulijete vodu i stavite u pećnicu. 


Nakon što se ispeče, makinite poklopac pa prekrijete jelo folijom koju ste presavinuli četiri puta. Na nju stavite nešto teško i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te stavite u hladnjak tijekom noći. Najbolja terina se priprema dan ili više unaprijed, a uvijek se poslužuje hladna


Terina se obično jela izravno iz kalupa, no danas se poslužuje narezana na tanke kriške te je mnogi Francuzi poslužuju za božićne blagdane kao predjelo

Inspirirajte se našim receptima:

Terina od piletine i krema od buče

Terina od hobotnice

Terina od patlidžana i mascarpone sira

Terina od povrća, camemberta i palente

Terina od lososa i pistacija

Terina od svinjetine

Povrtna terina

 

Posjeti Gastro.hr