Klasični francuski specijalitet peče se u kalupu koji možete obložiti kriškama slanine, šunkom ili blanširanim porilukom. Napunite kalup smjesom koja često sadrži sredstvo za želiranje, čvrsto utisnite i poklopite. Kalup se zatim stavlja u posudu za pečenje u koju ulijete vodu i stavite u pećnicu.
Nakon što se ispeče, makinite poklopac pa prekrijete jelo folijom koju ste presavinuli četiri puta. Na nju stavite nešto teško i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi te stavite u hladnjak tijekom noći. Najbolja terina se priprema dan ili više unaprijed, a uvijek se poslužuje hladna.
Terina se obično jela izravno iz kalupa, no danas se poslužuje narezana na tanke kriške te je mnogi Francuzi poslužuju za božićne blagdane kao predjelo.
Inspirirajte se našim receptima:
Terina od piletine i krema od buče
Terina od patlidžana i mascarpone sira
Terina od povrća, camemberta i palente