Voće i povrće koje nam donosi rujan

SHUTTERSTOCK Sezonske namirnice u rujnu
Uživaj u bogatstvu okusa kasnog ljeta i rane jeseni s ovim namirnicama
Vidi originalni članak

Nakon kolovoza koji je obilježen sočnim voćem i bogatstvom svježeg povrća, rujan nam dolazi kao priprema za nadolazeću sezonu. Upravo je rujan vrlo poseban mjesec u kojem se miješaju okusi kasnog ljeta i rane jeseni. Iako velik broj namirnica dozrijeva tijekom kolovoza, mnoge od njih se beru tek početkom i sredinom rujna, što znači da uživanje u ljetnim namirnicama još nije gotovo

Tako i dalje na tržnicama možemo pronaći rajčice pune okusa, tikvice, kukuruz i pokoju marelicu ili kupine. Smokve su svakako namirnica koju u ovom periodu ne smijemo preskočiti, a tu su i kasne nektarine koje su sada nešto sočnije i savršene za pripremu džema ili slastica. Također je sada idealno vrijeme za pripremu punjenih paprika koje ćemo uskoro zamijeniti sarmom, ali i krajnje vrijeme da paprike spremimo za zimu. 
 

top 10 Slani i slatki recepti za zimnicu koje moraš isprobati
 

Šljive su zaštitni znak kasnog ljeta što znači da trebamo iskoristiti ovu aromatičnu namirnicu kako bi pripremali knedle, pite, savijače ili galette. Kako nam se bliži sredina i kraj rujna, vrijeme je da u jelovnik uvrstimo i kruške te jabuke. Jabuke su dostupne tijekom cijele godine, no u rujnu su posebno mirisne i ukusne. 
 

brže ne može RECEPT DANA: Kolač od jabuka gotov za 10 minuta!
 


 

Još jedno voće koje dolazi u sezonu tijekom rujna je grožđe. Od sočnih duguljastih boba bijelog grožđa do mirisnih crvenih bobica, sada je pravo vrijeme da uživamo u brojnim sortama koje uspijevaju na našim prostorima. Može se iskoristiti za izradu slastica, ali je ipak najukusnije svježe. 

Tikvice su bile jedna od glavnih namirnica ljeta, a što je jesen bliže, tako ih polako mijenjamo patlidžanima. Pečeni patlidžan odličan je ručak, a dio je i neizostavnog ajvara i pinđura. Dio ajvara su i crvene paprike, jedan od zaštitnih znakova rujna. Polako nam dolazi i sezona cikle koju možemo peći ili kiseliti, a fina je i kuhana. 
 

Food and Mood 10 savjeta za najkremastiji pečeni ajvar i recept!
 

Možda je manje poznato da je rujan i vrijeme kada dozrijevaju zelena salata, radič, endivija, matovilac i rukola pa ih svakako trebaš poslužiti kao salatu uz ručak ili večeru, a možeš ih dodati i u zeleni smoothie
 


 

Iako su bundeve i tikve u punoj sezoni tek u listopadu, u rujnu ih polako možemo pronaći na policama supermarketa i na tržnicama što će razveseliti sve one koji jedva čekaju pravu jesen. Isto vrijedi i za mandarine, koje će kako mjesec odmiče postati sve slađe i punije okusa. 

Sve to čine rujan jednim od najšarolikijih mjeseci kada je u pitanju voće i povrće, a mi jedva čekamo pripremati delicije od svih navedenih namirnica. 

Posjeti Gastro.hr