Patlidžan, povrće sjajne ljubičaste boje odličnog je okusa i različito se kombinira ovisno o zemlji. U Grčkoj ga vole slagati u musake, u Italiji ga prave sa sirevima kao što su parmezan pa nastana kultna parmigiana,
Francuzi vole od njega praviti variva. Osim zanimljivog okusa patlidžan iza sebe ima i zanimljivu povijest i dug put do naših stolova.
Ukrasno bilje i uzrok ludila
Nekima patlidžan, drugima balancana - počeo se uzgajati u Kini u 5. stoljeću prije Krista, tada se počeo širiti po raznim gastronomijama u Aziji, a u Europu stiže tek u 14. stoljeću. U Italiji su ga dugo uzgajali kao ukrasno bilje, a prvi put je poslužen na stolu Louisa XIV. početkom 16. stoljeća.
Međutim kulinarski se još dugo nije udomaćio, za patlidžane se mislilo da uzrokuju ludilo, epilepsiju i groznicu. Američki predsjednik Thomas Jefferson kao pasionirani vrtlar donio je patlidžan početkom 18. stoljeća u SAD. Ali tek nakon masovnog naseljavanja Kineza i Talijana u Ameriku patlidžan je postao sastavni dio kulinarstva.
Zato su tu recepti iz naše bogate arhive kao dobre ideje za fina jela od patlidžana koja posebno prijaju sada, ljeti, kad je patlidžanima i sezona. Naime, znamo da se patlidžani sada mogu kupiti u supermarketima tijekom cijele godine, no ljeti su ipak najukusniji i ima ih u izobilju!
Tradicionalna parmigiana
Parmigiana je talijanska delicija od patlidžana i rajčice u kojoj se stapaju svi mediteranski okusi. Mozzarella, parmezan i svježe povrće u ovom vegetarijanskom složencu jedino mogu oduševiti mirisima i okusima.
Parmigiana iz Esplanade
Za sve one koji imaju manje vremena, a žele okusiti bržu verziju parmigiane, odabrali smo recepte chefice Ane Grgić Tomić iz hotela Esplanade.
Punjeni patlidžani - recept Sandre Rončević
U receptu omiljene gastro blogerice Sandre Rončević možeš pronaći kako staviti nadjev od mesa u patlidžane i koje vino dodati kako bi okus bio još bolji.
Rižoto od patlidžana
Jednostavan, brz i kremast rižoto idealan je za pripremu tijekom tjedna. Neće ti oduzeti previše vremena, a obožavat će ga baš svi. Ovako bezmesnom, dodati mu možeš slaninu ili pancetu nasjeckanu na kockice, no svakako isprobaj i bezmesnu varijantu. Vjeruj, nećeš se razočarati.
Patlidžan pizza - recept Julije Child
Počasti obitelj ili prijatelje ovom simpatičnom lažnom pizzom od patlidžana prema receptu Julije Child. Ovo je uistinu nezahtjevan recept, koji se sastoji od tri presudna elementa – patlidžana, umaka od rajčice i bogatog sloja mozzarelle i parmezana.
Ako ipak nemaš vremena pripremati domaći umak od rajčice, poput Julije, poslužit će i kupovni. Nikako nemoj štedjeti na siru jer će bez kremastog, rastezljivog sira ukupni dojam biti puno slabiji.
Tjestenina s patlidžanom i rajčicom
Još jedan maštoviti recept s tjesteninom pripremljen na mediteranski način. Ovo jelo je spoj jednostavnosti i bogatstva okusa. Tjestenina u umaku od rajčica i patlidžana je ljetni klasik, a kad je obogatite još i začinima - dobili ste asa iz rukava.
Punjeni patlidžan na turski način
Bogato okusima, ovo jelo zapravo je posve lagana alternativa teškim mesnim jelima za vrijeme vrućih ljetnih dana. Patlidžan smo napunili mješavinom mljevenog mesa i sezonskog povrća i dobili Karniyarik, tradicionalno tursko jelo.
Patlidžan pripremljen na ovaj način potrebno je tek zapeći u pećnici kako bismo uživali u najsočnijem, laganom ručku.
Rolice od patlidžana
Voliš li patlidžan, a ponestalo ti je ideja kako ga pripremiti, ovaj recept će ti se sigurno svidjeti. Sočne zapečene rolice od patlidžana, nadjevene mesom, ukusan su obrok. Možeš ih poslužiti uz integralnu rižu, pire krumpir ili bulgur i sezonsku salatu.