Ljeti se isplati provesti malo više vremena u kuhinji zbog dva klasika - punjenih paprika i sataraša. Domaće, mirisne rajčice i paprike čine vrućinu podnošljivom, a nepce zadovoljnim.
Ako tvoja potraga za pouzdanim recepturama još uvijek traje, zaustavi se kod nas i isprobaj recepte u nastavku. Podsjetit će te na djetinjstvo i bakinu kuhinju, i dan će momentalno biti bolji. Dobar tek!
Punjene paprike
Bila bi prava šteta da ljeto prođe bez barem jednih domaćih punjenih paprika. Svježe paprike, mljeveno meso i riža su recept za uspjeh, a u ovu gastro jednadžbu dobro se uklapa i panceta.
Najčešće se poslužuju uz pire krumpir, ali dobar izbor bit će i kuhani krumpir s malo maslaca i svježeg začinskog bilja. Dobar tek!
Sastojci:
- 7-8 srednjih paprika babura
- 600 g miješanog mljevenog mesa
- 150 g pancete ili dimljene slanine
- 1 manji luk
- 3 češnja češnjaka
- 1 žlica peršina
- 1 K plus jaje
- 70 g K plus Arborio riže
- 1 žličica dimljene paprike
- ½ žličice češnjaka u prahu
- ½ žličice papra
- 1 žličica soli
Za umak:
- 0,5 l vode
- 30 ml K plus maslinovog ulja
- 2 češnja češnjaka
- 500 g K plus pasirane rajčice
- 1 žličica kukuruznog škroba
- Sol
Postupak pripreme punjenih paprika možeš pogledati ovdje.
Sataraš
Svježe paprike i rajčice, ubrane u vlastitom vrtu ili kupljene od najdraže kumice s placa, osnovni su sastojak ljetnog klasika - sataraša. Generacijski se jaz ne osjeća kad je ovo jelo u pitanju; vole ga i mladi i oni stariji.
Uz sataraš možeš poslužiti svježi ili tostirani kruh, a dobra opcija je i jaje na oko. Dobar tek!
Sastojci:
- 50 ml K Plus maslinovog ulja
- 400 g paprike
- 300 g luka
- 4 veće beef rajčice
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- Crni papar
Postupak pripreme sataraša možeš pogledati ovdje.
Na Konzumovom YouTube kanalu možeš pogledati video s pripremom ljetnih klasika, a nepresušan izvor inspiracije je i baza recepata "Skuhano doma". Baci oko!