Postoji li išta što još nije ispričano o ajvaru, tom miljeniku svih generacija u obitelji, kralju zimnice čijem okusu se iznova veselimo svake godine? U mojoj obitelji radi se već godinama i, iako smo već skupili puno iskustva u pravljenju ajvara, svake godine zabilježimo neki novi dobar savjet i iskustvo.
Kremasti pečeni ajvar
Zato s vama danas dijelim recept za vrlo kremasti, pečeni ajvar koji moja obitelj i prijatelji obožavaju! Puno njih me i godinama poslije nakon što su ga isprobali znalo pitati: “Jooj, imaš ti još onog svog ajvara? Kako je to dobro bilo!”
Uz recept, donosim vam i 10 savjeta s kojima ćete garantirano dobiti najukusniji i najkremastiji pečeni ajvar svih vremena!
Slasne recepte naše kolumnistice Mateje pronađi na blogu FoodAndMood, Facebook stranici i Instagram profilu.
Savjeti za najbolji ajvar
- Izaberi najkvalitetnije sastojke. Da bi okus vašeg ajvara bio nenadmašan, moraš paziti kakve sastojke koristiš.
- Birajš što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje.
- Ako voliš blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispeci na ploči štednjaka na drva, ali dobro pripazi da ne izgore.
- Pečene paprike stavi u posudu i prekrij plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će ti olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedi ju.
- Dok čistiš paprike i patlidžane, u blizini imaj posudu s čistom vodom da možeš oprati prste od sjemenki i kožica koje će se lijepiti za prste. Znam da ćeš doći u napast, ali nikako nemoj pečeno povrće ispirati u vodi!
- U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očisti.
- Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pusti da se ocijede preko noći, a samelji ih u mašini za meso. Time ćeš skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.
- Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljaj bez nadzora i neprestano miješaj jer vrlo lako može zagorjeti, a kada se to dogodi, okus ničime više nećeš moći popraviti.
- Ulje postupno dolijevaj u ajvar svakih 20-30 minuta, a većinu začina dodaj u zadnjih 30-45 minuta kuhanja.
- Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između 2 i 3 sata. Treba biti strpljiv.
Donsimo recept za 15-20 većih staklenki, pa ako ti se to čini previše prilagodi količine navedene u receptu!