Recepti Povrće 30. kolovoza 2024.

Imamo recept za najkremastiji pečeni ajvar!

Zimnica
55 MIN
180 MIN
100
ZAHTJEVNO
Domaći ajvar
Domaći ajvar
foto: FoodAndMood
Želiš znati kako napraviti savršen domaći ajvar? Ovaj članak će vam otkriti najvažnija iskustva i savjete iz prakse istinske ljubiteljice ajvara.

Postoji li išta što još nije ispričano o ajvaru, tom miljeniku svih generacija u obitelji, kralju zimnice čijem okusu se iznova veselimo svake godine? U mojoj obitelji radi se već godinama i, iako smo već skupili puno iskustva u pravljenju ajvara, svake godine zabilježimo neki novi dobar savjet i iskustvo.

Kremasti pečeni ajvar

Zato s vama danas dijelim recept za vrlo kremasti, pečeni ajvar koji moja obitelj i prijatelji obožavaju! Puno njih me i godinama poslije nakon što su ga isprobali znalo pitati: “Jooj, imaš ti još onog svog ajvara? Kako je to dobro bilo!”

Uz recept, donosim vam i 10 savjeta s kojima ćete garantirano dobiti najukusniji i najkremastiji pečeni ajvar svih vremena! 

Slasne recepte naše kolumnistice Mateje pronađi na blogu FoodAndMood, Facebook stranici i Instagram profilu.

 | Author: FoodAndMood Kvalitetne crvene paprike - su osnova svakog domaćeg ajvara foto: FoodAndMood  | Author: FoodAndMood Priprema ajvara foto: FoodAndMood

Savjeti za najbolji ajvar

  1. Izaberi najkvalitetnije sastojke. Da bi okus vašeg ajvara bio nenadmašan, moraš paziti kakve sastojke koristiš.
  2. Birajš što svježije, mesnatije, ravne crvene rog paprike, mesnate ljubičaste patlidžane te kvalitetno ulje.
  3. Ako voliš blagu aromu dima, paprike i patlidžane ispeci na ploči štednjaka na drva, ali dobro pripazi da ne izgore.
  4. Pečene paprike stavi u posudu i prekrij plastičnom vrećicom kako bi se uparile. To će ti olakšati skidanje kožice. Ako su paprike pustile puno vode, ocijedi ju.
  5. Dok čistiš paprike i patlidžane, u blizini imaj posudu s čistom vodom da možeš oprati prste od sjemenki i kožica koje će se lijepiti za prste. Znam da ćeš doći u napast, ali nikako nemoj pečeno povrće ispirati u vodi!
  6. U najfinijem domaćem pečenom ajvaru nema mjesta kožicama od paprika i patlidžana, zato ih dobro i temeljito očisti.
  7. Pečene paprike i patlidžane prije mljevenja obavezno pusti da se ocijede preko noći, a samelji ih u mašini za meso. Time ćeš skratiti vrijeme kuhanja i dobiti kremastiji ajvar.
  8. Ajvar ni u jednom trenutku ne ostavljaj bez nadzora i neprestano miješaj jer vrlo lako može zagorjeti, a kada se to dogodi, okus ničime više nećeš moći popraviti.
  9. Ulje postupno dolijevaj u ajvar svakih 20-30 minuta, a većinu začina dodaj u zadnjih 30-45 minuta kuhanja.
  10. Još jedna tajna kremastog pečenog ajvara krije se u njegovom dugom kuhanju. Najčešće ga je potrebno kuhati između 2 i 3 sata. Treba biti strpljiv.

Domaći ajvar | Author: FoodAndMood Priprema ajvara foto: FoodAndMood

Donsimo recept za 15-20 većih staklenki, pa ako ti se to čini previše prilagodi količine navedene u receptu!

Ne gasi ekran dok kuham

Kremasti pečeni ajvar
55 MIN
pripreme
180 MIN
kuhanja
100
porcija
ZAHTJEVNO
Sastojci
  • Crvena rog paprika 30 kg
  • Patlidžan 9 kg
  • Suncokretovo ulje 3 l
  • Češnjak 3 kom
  • Sol 10 žlica
  • Alkoholni ocat 5 žlica
  • Šećer 2 žlica
  • Ljuta papričica 4 kom
Postupak
  1. Cijele paprike i patlidžane operite, posušite i stavite peći. Pripazite da paprike ne izgore. Pečeno povrće stavljajte u posudu i pokrijte plastičnom vrećicom te pustite da se upari nekih 15-20 min. Dobro očistite paprike od sjemenki i kožice. Patlidžanima također uklonite kožu, a po želji i sjemenke.


  2. Očišćeno povrće ostavite na cjediljki ili u obješenoj gazi najbolje preko noći da se dobro ocijedi. Idući dan sameljite paprike i patlidžane na mašini za meso.


  3. U posudu u kojoj ćete kuhati ajvar prvo dodajte ulje da prekrije dno, a zatim samljeveno povrće. Kuhajte ga neprestano miješajući na srednje jakoj vatri, a ulje dolijevajte svakih 20-ak minuta po 2-3 dcl.


  4. Nakon otprilike sat vremena dodajte sitno nasjeckani češnjak. Ne morate odmah dodati cijelu količinu, dodajte ga postupno pa kušajte u međuvremenu.


  5. Sol možete početi dodavati pomalo zadnjih 30-45 min, a ocat i ljute papričice dodajte zadnjih 15-ak minuta. Šećer također možete dodati pred kraj ako vam se čini da ajvaru fali malo slatkoće.


  6. Ajvar je kuhan nakon 2 do maksimalno 3 sata, odnosno kada se vidi dno posude kada prođete kuhačom. Kada je kuhan, stavljajte ga u vruće sterilizirane staklenke, odmah zatvorite, okrenite naopako na 10-ak minuta kako bi se stvorio podtlak i pustite da se ohlade do kraja. 


  7. Čuvajte ga do godinu dana na hladnom i tamnom mjestu.


 

Količina ajvara koju ćeš dobiti može varirati ovisno o tome koliko dugo ste ajvar kuhali, koliko ulja ste dodali i kakve kvalitete je povrće koje koristite. S ovim receptom možete dobiti od 15 do 20 većih staklenki ajvara.


 | Author: FoodAndMood Domaći ajvar foto: FoodAndMood

 

Komentari 2
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • amando 09:56 23. Rujan 2023.

    nije loše

  • dana11042005 11:37 24. Rujan 2020.

    Ja priznam samo ajvar od kuhanih paprika i patliđana! Meni od pečenih nije ukusan