Kolumne 10. studenoga 2014.

Marmelada od bundeva i suhih marelica

marmelada od bundeve i suhih marelica
1/3
foto: Ingrid Periša
gastro postao gastro.24sata.hr
Kako najbolje iskoristiti sezonsko voće i povrće? Naša blogerica Ingrid Periša ima jednostavan recept s kojim ćete duže uživati u kraljici jeseni - bundevi.

Čini mi se da samo ona dva ljetna mjeseca ne koristim bundevu u kuhinji, ono vrijeme kad je zamijene tikvice. Bundeva mi je toliko inspirativna da jednostavno samo pronalazim nova jela gdje je smještam. Prilagodljiva je, kako u slanim tako i u slatkim jelima. Ove godine su dosta rodile i u našem vrtu, vole vodu, a kako je bilo dosta kiše izmigoljile su se po cijelom vrtu. Dok drugih voćaka od kojih inače radim marmeladu nije bilo u tolikoj količini odlučila sam se da od bundeve napravim marmeladu. Rezultat je fantastičan. Tko voli okus bundeve sviđat će mu se i ova marmelada.

Marmelada od bundeve i suhih marelica

Sastojci:

  • 800 g bundeve , ja sam koristila Butternut tikvu
  • 250 g suhih marelica
  • 1/2 litre narančina soka
  • 500 gr smeđeg šećera
  • 1 štapić vanilije

Priprema:

1. Meso bundeve i suhe marelice narežite na sitne kockice i ubacite u lonac.

2. Štapić vanilije razrežite, postružite i dodajte sve bundevi i marelicama. Dodajte narančin sok i šećer.

3. Kuhajte dok bundeva i marelice ne omekšaju.

4. Usitnite štapnim mikserom i uspite u zagrijane staklenke, koje ste grijali na 100 stupnjeva u pećnici.

5. Zatvorite i okrenite na 5 minuta. Potom ih okrenite na pravu stranu i ostaviti da se ohlade.

 

Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.