Čini mi se da samo ona dva ljetna mjeseca ne koristim bundevu u kuhinji, ono vrijeme kad je zamijene tikvice. Bundeva mi je toliko inspirativna da jednostavno samo pronalazim nova jela gdje je smještam. Prilagodljiva je, kako u slanim tako i u slatkim jelima. Ove godine su dosta rodile i u našem vrtu, vole vodu, a kako je bilo dosta kiše izmigoljile su se po cijelom vrtu. Dok drugih voćaka od kojih inače radim marmeladu nije bilo u tolikoj količini odlučila sam se da od bundeve napravim marmeladu. Rezultat je fantastičan. Tko voli okus bundeve sviđat će mu se i ova marmelada.
Marmelada od bundeve i suhih marelica
Sastojci:
- 800 g bundeve , ja sam koristila Butternut tikvu
- 250 g suhih marelica
- 1/2 litre narančina soka
- 500 gr smeđeg šećera
- 1 štapić vanilije
Priprema:
1. Meso bundeve i suhe marelice narežite na sitne kockice i ubacite u lonac.
2. Štapić vanilije razrežite, postružite i dodajte sve bundevi i marelicama. Dodajte narančin sok i šećer.
3. Kuhajte dok bundeva i marelice ne omekšaju.
4. Usitnite štapnim mikserom i uspite u zagrijane staklenke, koje ste grijali na 100 stupnjeva u pećnici.
5. Zatvorite i okrenite na 5 minuta. Potom ih okrenite na pravu stranu i ostaviti da se ohlade.
Ingrid možete pratiti i na njezinom blogu Prekratak dan i Facebook stranici.