Kolumne 07. studenoga 2014.

Ratatouille iz pećnice

Ratatouille iz pećnice
1/5
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Sandra pripremila je svoju verziju francuskog specijaliteta kojeg slobodno možete poslužiti kao predjelo, prilog ili glavno jelo.

Ratatouille je jelo (i to od povrća) koje se veže uz francusku Provansu, najviše uz Nicu. Priprema se od paprika, patlidžana, tikvica, sočnih rajčica, uz dodatak češnjaka, a ponekad i luka. Posipa se solju i paprom te svježim začinskim biljem poput bosiljka i majčine dušice (ja sam vjerna baš ovim začinima, a vi možete dodati i peršina ili mažurana). Možete ga pripremiti i dan ranije jer kad odstoji i kad mu se okusi prožmu, postaje još ukusniji. Služi se kao predjelo, glavno jelo ili pak prilog ribi ili mesu. Odlično je kako toplo, tako i hladno.

Uglavnom se priprema tako da se povrće pirja na malo maslinova ulja, potom se zalije s malo vode pa se kuha oko sat vremena na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Povrće se nikako ne smije raspadati, komadi trebaju ostati jasno vidljivi i svaki komad povrća treba zadržati svoj okus. Onda je to pravi ratatouille.

Ja sam ovaj svoj današnji pripremila u pećnici, složila sam ga tako da više nalikuje na tian. Tian je, također, francusko, provansalsko jelo od povrća (točnije, mješavine prženog povrća) kuhanog/pečenog u plitkoj posudi i obično zapečenog sa sirom ili gratiniranog. Sama riječ “tian” označava veliku, okruglu, plitku, zemljanu posudu za kuhanje koja se koristi u Provansi.

Znači, ako ovako složenom povrću dodate sir, ratatouille postaje tian – i jedno, i drugo je izvrsno! Probajte!

Ratatouille iz pećnice

Sastojci:  1 srednje veliki patlidžan, 1 srednje velika tikvica, 2 manje patišon tikvice ili žute tikvice, po jedna zelena, žuta i crvena paprika, 3 režnja češnjaka, 200 ml pasirane rajčice ili domaćeg soka od rajčice (inače stavim svježe rajčice i to 2 komada, rezane na tanke kolutove i iscijeđene malo, ali nije im sezona pa radije biram fini, domaći kuhani sok od rajčice),  50 ml maslinovog ulja, 5-6 listića svježeg bosiljka, par grančica svježe majčine dušice, sol, papar.

Priprema:

1. Povrće operite, dobro osušite pa redom izrežite na tanje kolutove (patlidžan i tikvice). Paprike prerežite na pola, očistite od sjemenki pa izrežite na tanje trakice. Češnjak narežite  na listiće. Ova moja verzija je bez luka, ako želite možete dodati i 1 glavicu ljubičastog luka ili običnog žutog luka rezanog na tanke kolutove.

2. Keramičku ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Ulijte 2-3 žlice soka od rajčice ili pasiranu rajčicu i ravnomjerno je žlicom ili kistom rasporedite po posudi.

3. Slažite povrće tako da vam se stalno izmjenjuje i da je sve šareno (kao na slici).

4. Kad ste složili sve povrće, posolite ga i popaprite, prelijte maslinovim uljem, posipajte ponjemu na listiće rezan češnjak, kao i grubo trgane listiće bosiljka i majčine dušice. Na kraju sve prelijte s ostatkom pasirane rajčice. Prije stavljanja u pećnicu prekrijte poklopcem ili aluminijskom folijom.

5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C i to 45 minuta poklopljeno, a onda još 15-20 minuta bez poklopca ili folije.

6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i služite kao toplo predjelo, kao samostalno jelo uz grilanu palentu ili kao prilog uz neko mesno ili riblje jelo. Možete poslužiti i posuto svježe ribanim sirom (Grana Padano, parmezan). Također, možete naribati sira koji se dobro topi i zapeći u pećnici (onih 15-20 minuta kad pečete otkriveno) pa ćete dobiti tian.

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.