Ratatouille je jelo (i to od povrća) koje se veže uz francusku Provansu, najviše uz Nicu. Priprema se od paprika, patlidžana, tikvica, sočnih rajčica, uz dodatak češnjaka, a ponekad i luka. Posipa se solju i paprom te svježim začinskim biljem poput bosiljka i majčine dušice (ja sam vjerna baš ovim začinima, a vi možete dodati i peršina ili mažurana). Možete ga pripremiti i dan ranije jer kad odstoji i kad mu se okusi prožmu, postaje još ukusniji. Služi se kao predjelo, glavno jelo ili pak prilog ribi ili mesu. Odlično je kako toplo, tako i hladno.
Uglavnom se priprema tako da se povrće pirja na malo maslinova ulja, potom se zalije s malo vode pa se kuha oko sat vremena na laganoj vatri dok povrće ne omekša. Povrće se nikako ne smije raspadati, komadi trebaju ostati jasno vidljivi i svaki komad povrća treba zadržati svoj okus. Onda je to pravi ratatouille.
Ja sam ovaj svoj današnji pripremila u pećnici, složila sam ga tako da više nalikuje na tian. Tian je, također, francusko, provansalsko jelo od povrća (točnije, mješavine prženog povrća) kuhanog/pečenog u plitkoj posudi i obično zapečenog sa sirom ili gratiniranog. Sama riječ “tian” označava veliku, okruglu, plitku, zemljanu posudu za kuhanje koja se koristi u Provansi.
Znači, ako ovako složenom povrću dodate sir, ratatouille postaje tian – i jedno, i drugo je izvrsno! Probajte!
Ratatouille iz pećnice
Sastojci: 1 srednje veliki patlidžan, 1 srednje velika tikvica, 2 manje patišon tikvice ili žute tikvice, po jedna zelena, žuta i crvena paprika, 3 režnja češnjaka, 200 ml pasirane rajčice ili domaćeg soka od rajčice (inače stavim svježe rajčice i to 2 komada, rezane na tanke kolutove i iscijeđene malo, ali nije im sezona pa radije biram fini, domaći kuhani sok od rajčice), 50 ml maslinovog ulja, 5-6 listića svježeg bosiljka, par grančica svježe majčine dušice, sol, papar.
Priprema:
1. Povrće operite, dobro osušite pa redom izrežite na tanje kolutove (patlidžan i tikvice). Paprike prerežite na pola, očistite od sjemenki pa izrežite na tanje trakice. Češnjak narežite na listiće. Ova moja verzija je bez luka, ako želite možete dodati i 1 glavicu ljubičastog luka ili običnog žutog luka rezanog na tanke kolutove.
2. Keramičku ili vatrostalnu posudu premažite uljem. Ulijte 2-3 žlice soka od rajčice ili pasiranu rajčicu i ravnomjerno je žlicom ili kistom rasporedite po posudi.
3. Slažite povrće tako da vam se stalno izmjenjuje i da je sve šareno (kao na slici).
4. Kad ste složili sve povrće, posolite ga i popaprite, prelijte maslinovim uljem, posipajte ponjemu na listiće rezan češnjak, kao i grubo trgane listiće bosiljka i majčine dušice. Na kraju sve prelijte s ostatkom pasirane rajčice. Prije stavljanja u pećnicu prekrijte poklopcem ili aluminijskom folijom.
5. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C i to 45 minuta poklopljeno, a onda još 15-20 minuta bez poklopca ili folije.
6. Kad je pečeno, izvadite iz pećnice i služite kao toplo predjelo, kao samostalno jelo uz grilanu palentu ili kao prilog uz neko mesno ili riblje jelo. Možete poslužiti i posuto svježe ribanim sirom (Grana Padano, parmezan). Također, možete naribati sira koji se dobro topi i zapeći u pećnici (onih 15-20 minuta kad pečete otkriveno) pa ćete dobiti tian.
Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu.