gastro postao
Ova jednostavna slastica stiže nam iz Velike Britanije a osim s jagodama i mangom, možemo je složiti s raznim sezonskim voćem.
Piškote možete napraviti i sami a umjesto njih može se koristiti i narezana rolada s pekmezom. Piškote su ipak jednostavnija i brža opcija.
Trifle je važno dobro ohladiti prije posluživanja, najbolje ga je ostaviti nekoliko sati u hladnjaku i zatim se prepustiti uživanju. Želite li malo ušminkaniju prezentaciju, umjesto u veliku zdjelu desert složite u čaše.
Sastojci:
Za kremu
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 40 g gustina
- vanilija (srž mahune ili ekstrakt)
- 50 g maslaca
- 150 g piškota
- malo mlijeka s rumom
- 500 ml vrhnja za šlag
- mango
- jagode
Priprema:
- Mlijeko uliti u lonac, dodati vaniliju i zagrijati.
- U drugoj posudi izmiksati žumanjke i šećer, kada smjesa postane pjenasta dodati gustin i malo vrućeg mlijeka, dobro promiješati pa uliti u lonac s vrućim mlijekom. Kuhati uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Maknuti s vatre i u kremu umiješati maslac.
- Kremu premjestiti u drugu posudu, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.
- Jagode oprati, očistiti i narezati.
- Mango oprati, oguliti i narezati.
- Vrhnje istući u šlag (ne mora biti jako čvrst).
- Piškote lagano namočiti u mlijeko s rumom.
- Kada se krema ohladi, maknuti foliju i promiješati kremu.
- U veliku zdjelu složiti sve pripremljene sastojke. Na dno staviti malo kreme, zatim piškote koje je dovoljno samo jednom stranom namočiti, pa opet red kreme zatim voće i šlag. Ponoviti sa preostalim sastojcima i završiti sa šlagom.
- Zdjelu staviti u hladnjak i dobro ohladiti (minimalno 3-4 sata) prije posluživanja.
Tanju možete pratiti i na njenom blogu COOKam i guštam i Facebook stranici.