gastro postao
Naša blogerica Sandra Rončević pripremila je sočne burgere, peciva, umake i kreirala savršenu domaću verziju hamburgera na našoj 'Maloj radionici velikih burgera'.
Sastojci:
Peciva (brioche):
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml toplog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog (+ žlica brašna + mlijeko za dizanje kvasca)
- 2 velike žlice šećera
- 80 g maslaca
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličica soli
- 1 jaje za premazivanje (+ žličica vode)
- Sjemenke sezama, maka, crnog kima
Za burgere:
- 850 g mljevene junetine
- 2-3 čajne žličice soli
- 1 - 2 ljutike (sitno sjeckana)
- 2 žličice slatke mljevene dimljene paprike
- 2 velike žlice maslinova ulja
Namazi:
- Coleslaw: 3 žlice kiselog vrhnja, vrećica majoneze, 2-3 mrkve (sitno ribane), ½ glavice svježeg zelenog kupusa, 2-3 stapke salatnog celera (onog stabljikaša), malo soli i papra.
- Burger umak: 1 vrećica majoneze, 3-4 žlice ketchupa i 1 žličica senfa.
- Curry mayo: 1 vrećica majoneze, malo soka od limete / limuna i žličica curry-ja
Ostalo:
- Kiseli krastavci
- Luk ljubičasti (2-3 komada)
- Slanina narezana na trakice (150 g)
- Iceberg salata
- 3-4 rajčice
- Sir (neki topivi)
Priprema peciva:
- Dignite kvasac s toplim mlijekom, brašnom i šećerom.
- Otopite maslac i zagrijte mlijeko za peciva.
- U zdjeli pomiješajte brašno sa solju, dodajte dignuti kvasac, razmućeno jaje, otopljeni maslac i toplo mlijeko pa umijesite mekano, elastično tijesto.
- Stavite tijesto da se diže barem 45 minuta.
- Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 12 loptica. Stavite ih na pripremljeni pleh prekriven papirom za pečenje i pustite da se diže još nekih 15-20 minuta (i duže ako ste u mogućnosti).
- Prije stavljanja u pećnicu premažite svaku lopticu tijesta razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200 stupnjeva (ventilacija) i pustite da se peče 15-20 minuta, odnosno, dok peciva ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Priprema burgera:
- Stavite u zdjelu mljeveno meso, poslite, popaprite, dodajte mu sitno sjeckanu ljutiku, dimljenu slatku papriku i 2 žlice maslinova ulja pa dobro izmješajte da se svi sastojci lijepo sjedine.
- Stavite pripremljeno meso u hladnjak da odmara najmanje pola sata.
- Formirajte tanje burgere i pecite ih na dobro zagrijanoj tavi (na malo ulja) sa svake strane po 3-4 minute.
Sandru pratite i na blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.