Kolumne 02. lipnja 2015.

Burger, pecivo i tri vrste umaka

Burger, pecivo i tri vrste umaka
1/4
foto: Tomislav Miletić/Pixsell
gastro postao gastro.24sata.hr
Naša blogerica Sandra Rončević pripremila je sočne burgere, peciva, umake i kreirala savršenu domaću verziju hamburgera na našoj 'Maloj radionici velikih burgera'.

Sastojci:

Peciva (brioche):

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml toplog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca ili 1 vrećica suhog (+ žlica brašna + mlijeko za dizanje kvasca)
  • 2 velike žlice šećera
  • 80 g maslaca
  • 1 veliko jaje
  • 1 čajna žličica soli
  • 1 jaje za premazivanje (+ žličica vode)
  • Sjemenke sezama, maka, crnog kima

Za burgere:

  • 850 g mljevene junetine
  • 2-3 čajne žličice soli
  • 1 - 2 ljutike (sitno sjeckana)
  • 2 žličice slatke mljevene dimljene paprike
  • 2 velike žlice maslinova ulja

Namazi:

  • Coleslaw3 žlice kiselog vrhnjavrećica majoneze, 2-3 mrkve (sitno ribane), ½ glavice svježeg zelenog kupusa, 2-3 stapke salatnog celera (onog stabljikaša), malo soli i papra.
  • Burger umak: 1 vrećica majoneze, 3-4 žlice ketchupa i 1 žličica senfa
  • Curry mayo: 1 vrećica majoneze, malo soka od limete / limuna i žličica curry-ja

Ostalo:

  • Kiseli krastavci
  • Luk ljubičasti (2-3 komada)
  • Slanina narezana na trakice (150 g)
  • Iceberg salata
  • 3-4 rajčice
  • Sir (neki topivi)

Priprema peciva:

  1. Dignite kvasac s toplim mlijekom, brašnom i šećerom.
  2. Otopite maslac i zagrijte mlijeko za peciva.
  3. U zdjeli pomiješajte brašno sa solju, dodajte dignuti kvasac, razmućeno jaje, otopljeni maslac i toplo mlijeko pa umijesite mekano, elastično tijesto.
  4. Stavite tijesto da se diže barem 45 minuta.
  5. Kad se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na 12 loptica. Stavite ih na pripremljeni pleh prekriven papirom za pečenje i pustite da se diže još nekih 15-20 minuta (i duže ako ste u mogućnosti).
  6. Prije stavljanja u pećnicu premažite svaku lopticu tijesta razmućenim jajetom i posipajte sjemenkama po želji.
  7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180-200 stupnjeva (ventilacija) i pustite da se peče 15-20 minuta, odnosno, dok peciva ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Priprema burgera:

  1. Stavite u zdjelu mljeveno meso, poslite, popaprite, dodajte mu sitno sjeckanu ljutiku, dimljenu slatku papriku i 2 žlice maslinova ulja pa dobro izmješajte da se svi sastojci lijepo sjedine.
  2. Stavite pripremljeno meso u hladnjak da odmara najmanje pola sata.
  3. Formirajte tanje burgere i pecite ih na dobro zagrijanoj tavi (na malo ulja) sa svake strane po 3-4 minute.

Sandru pratite i na blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.