gastro postao
Jeste li se zasitili kolača? Ako niste, onda napravite kolačiće zvane macarons, skuhajte šalicu čaja i guštajte u ovoj zimi. Ne morate potegnuti do Pariza, dovoljno je zasukati rukave i opušteno se baciti na pripremu, uopće nije komplicirano kako se na prvu čini. Probajte!
SASTOJCI (za oko 25 macaronsa):
- 90 g bjelanjaka (oko tri komada od srednje velikih jaja - neka bjelanjak odstoji barem 2 dana odvojen od žumanjka)
- 60 g kristal šećera 100 g sitno, sitno mljevenih, blanširanih, čisto bijelih badema
- 165 g šećera u prahu
- malo soli
- 1-2 žličice matche (zeleni čaj u prahu)
Punjenje - čokoladna ganache krema:
- 100 g čokolade s najmanje 72% kakaa
- 80 ml slatkog vrhnja
PRIPREMA:
- U zdjelu za miksanje stavite bjelanjke i malo soli te ih lagano mutite mikserom dok se ne počnu pjeniti. Kad se lagano zapjene dodajte prvu rundu kristal šećera, ne sve odjednom, već u par navrata (oko 3 puta). Mutite dok ne dobijete čvrstu smjesu koja ne ispada iz zdjele kad je okrenete naopačke. Nemojte predugo mutiti kako ne biste pretukli smjesu što rezultira presuhim macaronsima i riskirate pucanje.
- U posebnoj zdjelici izmiješajte sitno mljevene bademe i šećer u prahu pa dodajte sve odjednom u tučene bjelanjke. Dodajte žličicu ili dvije zelenog matcha praha (ovisi koliko jako boju ili aromu želite) i u par navrata sve izmiješajte naglim pokretima, koristeći silikonsku špatulu. Nastavite mješati, preklapajući smjesu, dok ne dobijete finu, ujednačenu smjesu koja je lijepo povezala boju sa svim ostalim sastojcima.
- Premjestite smjesu u slastičarsku vrećicu i istiskujte manje hrpice smjese koja bi se trebala sama razliti do promjera 2,5 – 3 cm. Smjesu možete istiskivati na silikonsku podlogu ili na papir za pečenje koji ste stavili na pleh. Kad ste sve istisnuli, dobro izlupajte plehom o stol ili tvrdu podlogu kako bi izašli mjehurići zraka. Ostavite pleh vani, na sobnoj temperaturi, da se smjesa suši na zraku između 30 i 60 minuta.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 150°C i pecite između 10 i 15 minuta. Ja ih obično pečem na ventilaciji.
- Kad su pečeni izvadite ih van i odmah prebacite papir ili podlogu na kojoj su se pekli na rešetku kako biste zaustavili proces pečenja. Pustite da se macaronsi skroz ohlade i tek onda ih odvojite od podloge. I potom punite čokoladnom ganache kremom.
- Napunjene macaronse je najbolje čuvati u hladnjaku do 3 dana. Prije služenja ih izvadite barem sat vremena prije iz hladnjaka.
- Čokoladna ganache krema: Čokoladu grubo nasjeckati, a vrhnje zagrijati do vrenja. Vrhnje preliti preko nasjeckane čokolade, pustiti nekoliko minuta te izmiješati pazeći da je sva čokolada otopljena. Dobivenu smjesu ostaviti da se ohladi. Možete je staviti i u hladnjak da se skroz ohladi pa pretući još jednom mikserom, pri čemu smjesa povećava volumen i idealna je za punjenje macaronsa.
Sandu možete pratiti na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu i Facebook stranici.