Kolumne 11. svibnja 2016.

Najbolji proljetni recept: Rižoto od poriluka

Rižoto od poriluka
foto: Sandra Rončević
gastro postao gastro.24sata.hr
Volim varivo od poriluka, gustu juhu, pohani poriluk, samo lagano prebačen u woku, a najdraži mi je u kombinaciji s rižom, uz mrvicu bijelog vina i majčine dušice.

Moram priznati da mi u djetinjstvu poriluk baš nikako nije bio omiljena namirnica. Kad bi se našao na stolu, objedovanje bi uvijek ličilo na malo žešću borbu, popraćenu negodovanjem, i u velikoj većini slučajeva, suzama. Kako sam rasla, tako se i moj odnos prema poriluku mijenjao; od onog "okej, može proći“ do današnjeg oduševljenja "obožavam poriluk!".

Poriluk je mnogima u djetinjstvu zagorčavao život, a to nije ni čudo s obzirom na njegovo tisućljetno postojanje. Stari Egipćani, Grci i Rimljani su ga poznavali u njihova drevna doba i slavili ga kao ljekovitu biljku. Tako legende kažu da je poriluk u povijesti postao poznat kao omiljeno jelo zloglasnog cara Nerona, koji je više puta dnevno jeo sirovi poriluk kako bi dobio lijep glas. Čitav Rim slijedio je taj njegov primjer tako da se nikada nije pojelo više poriluka nego u tim danima.

Poriluk, bliži srodnik bijelom i crvenom luku, blaži je od njih. Ne peče u ustima i ne izaziva suze (iako je kod mene dugo izazivao suze, kao što rekoh, jer ga nikako nisam voljela jesti). Danas ga volim na sve načine. Volim varivo od poriluka, gustu juhu, pohani poriluk, samo lagano prebačen u woku, a najdraži mi je u kombinaciji s rižom, uz mrvicu bijelog vina i majčine dušice.

Sad je vrijeme za baš ovaj rižoto jer poriluk je vjerni pratitelj kako jeseni, tako i zime pa i ranog proljeća. Ako još niste probali spremiti rižoto na ovaj način, probajte. Možda vam spremljen baš na ovaj način, poriluk postane omiljena namirnica.

Rižoto od poriluka 

rižot poriluk | Author: Sandra Rončević foto: Sandra Rončević

Sastojci:

  • 2 poriluka
  • 250 g riže (arborio)
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 mala chilli papričica
  • 1,5 dcl bijelog suhog vina
  • 1 l povrtnog ili mesnog temeljca (u nedostatku istog će vam poslužiti i 2 povrtne/mesne kocke zakuhane u litri vode)
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Prstohvat majčine dušice (sušena ili svježa)
  • 30 – 40 g ribanog sira (grana padano ili parmezan)
  • 50 g maslaca

Priprema:

1. Poriluk očistite, narežite na kolutiće (i bijeli, i zeleni dio) i isperite pod mlazom vode te dobro ocijedite.

2. U posudi (ja ovo jelo uvijek radim u wok tavi) zagrijte maslinovo ulje koje aromatizirajte s jednim režnjom češnjaka (prerežite po pola da pusti više arome) i jednom chilli papričicom oko 2-3 minute.

3. U posudu dodajte poriluk i pirjajte 4-5 minute, nakon toga dodajte prstohvat majčine dušice i zalijte polovicom vina, kad vino ispari dodajte rižu (arborio), posolite (pripazite zbog temeljca) i kratko tostirajte rižu. Još jednom zalijte s ostatkom vina i kad alkohol iz vina ispari, krenite dodavati temeljac.

4. U posebnoj posudi napravite temeljac ili zagrijavajte već postojeći temeljac (kako napomenuh, možete na brzinu napraviti temeljac od dvije povrtne ili mesne kocke i vode). Temeljac stavite na vatru i neka stalno vrije te time podlijevajte rižoto dok ne potrošite svu tekućinu ili dok rižoto ne bude kuhan po vašem ukusu (ja volim da je riža al dente, od trenutka ubacivanja riže potrebno je oko 16-18 min, odnosno, ovisi o tipu riže koju ste stavili kuhati – svakako pratite uputstva za kuhanje na pakovanju od riže).

5. 5 minuta prije kraja kuhanja dodajte svježe ribani sir i papar, promiješajte, ugasite vatru i dodajte na kockice narezan maslac. Ostavite da poklopljeno odstoji 5-10 min i nakon toga dobro izmješajte da se otopljeni maslac poveže s rižotom i poslužite.

Tajna pripreme dobrog, kremastog rižota je u temeljcu; uvijek zalijevajte temeljcem koji vrije da ne biste smanjili temperaturu u posudi u kojem se kuha rižoto. Na taj način će riža biti jednako kuhana, a rižoto će imati predivnu kremastu teksturu i zadržati sočnost.

 

Sandru možete pratiti i na njenom blogu O slanom & slatkom: o svemu ili na Facebook stranici.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.