Iako nije velika, ova torta stvorena je za ozbiljne ljubitelje čokolade. Savršena za svečane prilike, može biti ozbiljna ako joj dodate koju žlicu ruma, ili sasvim fantastičnog okusa u svojoj jednostavnosti. Ovako bogatih sastojaka, radi se za svečane prilike kada ponosno zauzima bitno mjesto na stolu.
Biskvit:
100 g maslaca
10 žumanjaka
150 g otopljene čokolade
150 g mljevenih oraha (ili lješnjaka ili badema)
70 g glatkog brašna
10 bjelanjaka – snijeg
200 g kristal šećera
Prstohvat soli
Maslac miksajte sa žumanjcima da dobijete prozračnu smjesu (3–4 minute). Dodajte otopljenu (i lagano ohlađenu) čokoladu i promiješajte. Zatim dodajte orahe i brašno, promiješajte da se sastojci sjedine.
Bjelanjke uz prstohvat soli miksajte u snijeg postepeno dodajući šećer. Miksajte toliko dugo da dobijete čvrstu i sjajnu smjesu i da potrošite sav šećer.
Snijeg od bjelanjaka lagano umiješajte u smjesu s čokoladom.
Podijelite masu na 3 dijela. Pecite svaki dio u kalupu promjera 24 cm, otprilike 15 minuta na 180°C.
Krema:
4 žumanjka
2 cijela jaja
210 g kristal šećera
180 g čokolade
250 g maslaca
Žumanjke, jaja i šećer izmiksajte da se sastojci sjedine i smjesa postane pahuljasta. Kuhajte na pari da se šećer otopi, zatim dodajte čokoladu. Kuhajte da se sva čokolada otopi, da se krema zgusne i da se vidi dno posude kada kuhačom miješate kremu (oko 10-15 minuta). Kremu ostavite da se ohladi. U hladnu kremu umiksajte maslac, ostavite da se stisne u frižideru.
Za premaz vam treba 400 ml slatkog vrhnja i 400 g čokolade. Čokoladu nasjeckajte na sitne komadiće. Vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Ostavite desetak sekundi da se čokolada počne topiti, zatim promiješajte smjesu da se čokolada do kraja otopi. Ohladite u frižideru. Krema će se stisnuti za nekoliko sati, mora biti čvrsta, ali i maziva.
*ako želite nekim okusima aromatizirati ganache, dodajte arome ili okuse u slatko vrhnje kad ga zagrijavate (npr mentu u vrhnje ako želite mentol okus čokolade).
Slaganje:
Kremu podijelite na 2 dijela, prvim dijelom premažite prvi biskvit. Preklopite drugim biskvitom i opet premažite drugim dijelom kreme. Zatim stavite treći biskvit i cijelu tortu premažite čokoladnim ganacheom. Ostavite tortu u frižideru nekoliko sati ili preko noći da se u potpunosti ohladi.
Anju možete pratiti i na njezinom blogu SweetHeartSweets i Facebook stranici.