30. svibnja 2016.

Divne slastice s neodoljivim malinama

maline naslovna.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Neki izbjegavaju maline zbog kiselkastog okusa kojeg imaju premda su niskokalorična riznica korisnih sastojaka. Plod malina bogat je vitaminom C, a sjemenke sadrže vitamin E i omega 3 masne kiseline.

Prilikom kupovanja malina treba obratiti pažnju na plodove koji trebaju biti čvrsti i zreli. Ukoliko su mekane izbjegavajte ovo voće jer je to prvi znak da su dugo stajale. Maline je moguće koristiti u pripremi raznih deserata poput kolača, sladoleda i pekmeza ili se jednostavno mogu servirati svježe pomiješane s jogurtom ili kao dodatak žitaricama za doručak. Dok malina još ima, preporučujemo da napravite dva zgodna recepta.

Mille feuille slastica je francuskog podrijetla, a Mirjana Špoljar pripremila ju je s malinama i kremom od vanilije. Na tanjuru je poslužila i sladoled od maline i mente za koji vam također donosi recept.

Mille feuille s malinama
Za 10 osoba

Sastojci:

  • 500 g lisnatog tijesta

Krema:

  • 0.5 l mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 130 g šećera
  • 50 g gustina
  • 1 mahuna vanilije

Priprema:
1. Razvaljamo lisnato tijesto, izbodemo vilicom te pečemo 5-6 minuta na 200 celzijevih stupnjeva, ohladimo te punimo kremom.

Priprema kreme:
1. S jednim dijelom hladnog mlijeka razradimo gustin i žumanjke. Ostatak mlijeka zakuhamo sa šećerom i mahunom vanilije.
2. Spojimo smjese i kuhamo dok se na mutilici ne napravi želatinasta nit (oko 20 minuta).
3. Ohladimo te pečene kore punimo kremom i bobičastim voćem.

maline.jpg | Author:

Sladoled od mente i malina

Sastojci:

  • 3 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1 dcl mlijeka
  • 0.5 l slatkog vrhnja
  • 50 g malina
  • 2 listića mente

Priprema:
1. Žumanjke miješamo na pari sa šećerom dok ne postanu kremasti.
Mlijeko i slatko vrhnje zakuhamo s mentom i malinama, spojimo smjese te kuhamo na temperaturi do 72 Celzijeva stupnja.
2. Izvadimo listiće mente te smjesu smrznemo na 5-6 sati.
3. Pomoću uređaja za izradu sladoleda (primjerice Pacojeta) napravimo sladoled.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.