Prilikom kupovanja malina treba obratiti pažnju na plodove koji trebaju biti čvrsti i zreli. Ukoliko su mekane izbjegavajte ovo voće jer je to prvi znak da su dugo stajale. Maline je moguće koristiti u pripremi raznih deserata poput kolača, sladoleda i pekmeza ili se jednostavno mogu servirati svježe pomiješane s jogurtom ili kao dodatak žitaricama za doručak. Dok malina još ima, preporučujemo da napravite dva zgodna recepta.
Mille feuille slastica je francuskog podrijetla, a Mirjana Špoljar pripremila ju je s malinama i kremom od vanilije. Na tanjuru je poslužila i sladoled od maline i mente za koji vam također donosi recept.
Mille feuille s malinama
Za 10 osoba
Sastojci:
- 500 g lisnatog tijesta
Krema:
- 0.5 l mlijeka
- 4 žumanjka
- 130 g šećera
- 50 g gustina
- 1 mahuna vanilije
Priprema:
1. Razvaljamo lisnato tijesto, izbodemo vilicom te pečemo 5-6 minuta na 200 celzijevih stupnjeva, ohladimo te punimo kremom.
Priprema kreme:
1. S jednim dijelom hladnog mlijeka razradimo gustin i žumanjke. Ostatak mlijeka zakuhamo sa šećerom i mahunom vanilije.
2. Spojimo smjese i kuhamo dok se na mutilici ne napravi želatinasta nit (oko 20 minuta).
3. Ohladimo te pečene kore punimo kremom i bobičastim voćem.
Sladoled od mente i malina
Sastojci:
- 3 žumanjka
- 50 g šećera
- 1 dcl mlijeka
- 0.5 l slatkog vrhnja
- 50 g malina
- 2 listića mente
Priprema:
1. Žumanjke miješamo na pari sa šećerom dok ne postanu kremasti.
Mlijeko i slatko vrhnje zakuhamo s mentom i malinama, spojimo smjese te kuhamo na temperaturi do 72 Celzijeva stupnja.
2. Izvadimo listiće mente te smjesu smrznemo na 5-6 sati.
3. Pomoću uređaja za izradu sladoleda (primjerice Pacojeta) napravimo sladoled.