Svatko tko je ikada posjetio čarobnu zemlju Brazil morao je primijetiti okruglice čiji naziv u doslovnom prijevodu glasi kruh od sira. Gotovo na svakom koraku u malim kafićima nude se takvi zalogaji koji su napravljeni od nekoliko jednostavnih sastojaka – mlijeka, maslaca, jaja, parmezana, malo soli i brašna tapioke.
Kada bolje pogledamo, nama su svi sastojci svakidašnji osim brašna tapioke koje možete nabaviti u trgovinama zdrave hrane (npr. bio&bio).
Jednostavan recept za pogačice
Tapioka (ili manioka) je zapravo škrob ekstrahiran iz korijena biljke kasava (Manihot esculenta). Upotreba biljke i brašna raširena je u Južnoj Americi, posebice u Brazilu, ali i brojnim azijskim zemljama, Africi i Sjevernoj Americi. Zbog iznimno visokog udjela škroba, koristi se kao zgušnjivač u raznim prehrambenim proizvodima, a ne sadrži gluten. U Americi je vrlo popularan puding od tapioke, a u brojnim drugim zemljama koristi se za izradu raznih peciva i pogača.
Za pripremu brazilskog snacka pão de queijo trebat će vam šalica mlijeka, pola šalice maslaca, žličica soli, 2 šalice brašna tapioke, dva jaja i jedna i pol šalica ribanog parmezana. Za početak, uzmite veliku široku tavu u koju ulijte mlijeko, dodajte sol, potom maslac i stalno miješajte dok ne provrije. Zatim maknite sa vatre i polako umiješajte tapioku, jaja i parmezan.
Smjesa će biti vrlo neobična, ljepljiva i potrebno je žustro miješanje. Homogenu smjesu možete uliti u male modle za muffine ili jednostavno rasporedite smjesu na papir za pečenje uz pomoć žlice – za jednu pogačicu stavite približno pola žlice i ostavite razmak između pogačica jer će narasti tijekom pečenja. Brazilske pogačice peku se u pećnici ugrijanoj na 200 stupnjeva Celzijusa približno 20 minuta, odnosno dok ne porumene na vrhu.