10. svibnja 2016.

Skradinski rižot: Recept za vjerojatno najslavnije hrvatsko jelo

skradinski rizot tanjur.jpg
1/2
gastro postao gastro.24sata.hr
Jedna od dalmatinskih i općenito hrvatskih gastro-ikona je glasoviti skradinski rižot. Jelo koje se priprema 8 do 10 sati, a tradicionalno ga spravljaju muškarci u Skradinu, oduševilo je i nemilosrdnog gastro-kritičara svjetskog glasa, Anthonyja Bourdaina.

Za pripremu skradinskog rižota važni su kvalitetni, domaći sastojci, ali još je važnija dobra volja i dobro društvo, budući da za štednjakom treba provesti gotovo deset sati! Jedna od ključnih komponenti ovoga jela je juha ili točnije bujon koji se priprema čak 20 sati, dakle, treba ga pripremiti dan ranije. Za bujon će vam trebati dosta korjenastog povrća, luk i malo rajčice, teleća koljenica, teleći vrat i domaća piletina (pileći hrbat i zabatak). U veliki lonac treba staviti sve sastojke i kuhati na laganoj vatri u polupoklopljenom loncu što duže.

Pravi šmekeri će prije stavljanja u vodu meso zapeći kratko u pećnici. Bez obzira koliko ste dugo pripremali bujon, bitno je da je spreman i topao u trenutku kada započinjete s pripremom rižota.Za desetak osoba trebat će vam 0,5 kg crvenog luka i 1,5 kg teleće ruže izrezane na kockice 3x3 cm. Na početku, pirjajte crveni luk na maslinovu ulju 20 minuta, a nakon desetak minuta ga lagano posolite da povene. Na to se stavljaju kockice teletine i pirja sve dok se teletina ne osuši, a potom se žlicu po žlicu dodaje bujon dok se meso gotovo ne raskuha. Pirjanje mesa po pravilima bi trebalo trajati barem 6-7 sati, odnosno sve dok se ne pretvori u "paštetu". Potom se dodaje pire od rajčica i kockice pilećeg filea (otprilike 300 g) i muškatni oraščić. Neki recepti navode kako se u ovom trenutku dodaje i pršut izrezan na manje komadiće. Kada je smjesa kratko prokuhala dodaje se riža Arborio, otprilike 1,5 kg.

skradinski rizoto1.jpg | Author:

Zatim se kuha još pola sata, uz stalno podlijevanje bujonom i miješanje. Pred kraj rižot treba posoliti, popapriti, dodati još muškatnog oraščića i sjeckanog peršina po želji. Pet minuta prije kraja kuhanja dodaje se pola šalice domaćeg prošeka, ribani ovčji sir ili parmezan, a kada je rižot kuhan, za bolju aromu umiješajte kockice maslaca i pustite da "odmori" još 3 minute prije posluživanja. Poslužite ga uz ribani parmezan i jače crno vino. Ako želite jelo popratiti i skradinskim vinom i tako zaokružiti skradinsku gastronomsku priču, odaberite neki od Bibichevih crnjaka, primjerice Riserva R6 ili Sangreal Shiraz.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.