01. listopada 2016.

Čuvajte zdravlje: 7 namirnica koje biste trebali uživati češće

Kolaž
Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Odabrali smo sedam sezonskih namirnica s pripadajućim receptima koja biste trebali uvesti u svakodnevnu prehranu

Da zdrava jela nisu nužno bezukusna najbolje će vam pokazati popis namirnica s kojima možete pripremiti pregršt maštovitih jesenskih jela. Sezonski orijentirani, donosimo vam pregled voća i povrća koje biste svakako trebali uvesti u vašu kuhinju. Zagrijte vaše štednjake, inspirajte se prijedlozima jela i pripremite nezaboravna jesenska jela koja će vas zasititi i oboružati prirodnim nutrijentima.

1. Blitva

Zelena kraljica među povrćem dostupna je tijekom većine godine i osvaja poklonike ovog povrća jednostavnošću i brzinom pripreme. Omiljeno lisnato povrće pospješuje zdravlje vaših očiju, a obiluje vitaminima i mineralima. Najčešće se jede kratko skuhana i prelivena maslinovim uljem, a mi vam predlažemo sljedeće recepte:

Rižoto od blitve i lisnate tortice s nadjevom od blitve

2. Cikla

Uz ogroman kulinarski potencijal, od cikle možete pripremiti svježe salate, juhe, rižota pa čak i kolače. Ovo korjenasto povrće sadrži prirodne crvene pigmente koji vrše značajnu ulogu u borbi protiv raka, a osim sirova u jutarnjim smoothiejima, odlična je u jelima poput rižota od cikle ili zapečena s feta sirom.

3. Šipak

Jednu od najzdravijih voćki svijeta nepravedno zapostavljamo zbog mukotprnog čišćenja. Sljedeći put dok gledate kako trune u zdjeli, sjetite se da jedna čaša soka od nara dnevno - može smanjiti rizik od obolijevanja kardiovaskularnih bolesti. Prepun antioksidansa, šipak definitivno ne biste trebali izbjegavati. Ovih pet neodoljivih salata s narom neka vas podsjete na njegove brojne kulinarske potencijale.

4. Bundeva

Nezaobilazna jesenska namirnica najčešće se koristi u juhama i rižotima, a obiluje hranjivim tvarima. Izuzetno je niskokalorična te obiluje vlaknima i vitaminom A. Miris pečene bundeve najbolje dočarava jesen, a tako pečenu možete je iskoristiti u juhama, tjesteninama ili slatkim pitama. 

Juha od bundeve

Rižoto od bundeve i krem sira

Tart od bundeve i đumbira

5. Kupus

Da nema zime bez kupusa, najbolje pokazuje njegova učestala primjena u svakodnevnoj kuhinji onog trenutka kad temperature krenu padati. Iskoristite glavicu svježeg kupusa jednostavno naribanog na salatu, a još brže ga skuhajte u vodi i prelijte maslinovim uljem. Svakako isprobajte pomaknutiju verziju kupus salate s receptom za coleslaw salatu.

6. Cimet i kurkuma

Dva začina kojima biste definitivno trebali obojati vašu jesensku svakodnevnicu. Koristite ih u svim prigodama, od slatkih do slanih jer skrivaju pravo blago vitamina. Cimet pospite po jutarnjoj kavi, a kurkumom začinite omiljena slana jela. 

Juha s kurkumom i đumbirom

Jedini recept za cimet rolice koji ćete ikada trebati

7. Mandarine

Omiljeni neretvanski plodovi daleko su najzastupljenije voće u hladnim jesenskim mjesecima zato što su cjenovno pristupačne i prave male riznice vitamina C. U 100 grama mandarine ima čak 30 miligrama vitamina C, zbog čega preporučujemo da se oboružate ovim slatkim voćem i prirodno zaštitite organizam. Od mandarina možete raznovrsna jela od mermelade, likera pa do kolača.

Marmelada od mandarina

Mousse od čokolade i mandarina

Slatko-kiseli kolač s mandarinama

Kao što Vergilije kaže: Zdravlje je najveće bogatstvo. Stoga, nemojte zanemariti svoje. Saznaj više.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.