gastro postao
Lagana i brza torta za ljubitelje čokolade i kave.
Kod izrade ovog jednostavnog 15-minutnog kolača skoro pa više vremena treba za mjerenje količine sastojaka nego za sam postupak pripreme. A osim što je nije zahtijevan – vrlo je ukusan.
Ukoliko imate malo više vremena, predlažemo vam da tijekom pečenja kolača pripremite ganache, kojim ga možete dodatno obogatiti.
Potrebno vam je:
- 280 g šećera
- 20 g vanilin šećera
- 250 g oštrog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- ½ žličice sode bikarbone
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice soli
- 225 g maslaca
- 150 mL mlijeka
- 5 žlica kakao praha
- 1 žličica instant kave
- 200 g jogurta
- 2 jaja
- ½ žlice ruma
Priprema:
- Pomiješajte šećer, vanilin šećer, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol.
- U manjem loncu dobro pomiješajte kakao prah i instant kavu s mlijekom, a potom dodajte i maslac te zagrijte na umjerenoj vatri kako bi se maslac u potpunosti rastopio.
- Smjesu s maslacem ulijte u prethodno pripremljenu mješavinu suhih sastojaka i dobro promiješajte.
- Dobivenoj smjesi umiješajte jogurt, jaja i rum te je ulijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte.
- Pecite na 180°C oko 30 minuta.
Po želji kolač možete preliti ganache kremom.
U slast!