10. rujna 2016.

Gastronomski užitak: Meka francuska brioche peciva

brioche peciva
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Meka poput oblaka, slatka ili slana, savršena brioche peciva od sada možete pripremiti i sami.

Francuski slatki kruh brioche vrlo ležerno svrstat ćemo u najveće gastronomske užitke, a s nama će se složiti svi oni koji su ih do sada već isprobali. Riječ je o kruhu koji je ime dobio po siru brie koji se nekada koristio za izradu ovog kruha. Recepata za brioche kruh i peciva ima na tisuće, a svima im je zajednička jedna stvar – težiti postizanju mekoće divnog kruha s maslacem. Neki recepti baziraju se samo na mlijeku i maslacu, dok neki dodaju vrhnje ili jogurt.

brioche kruh | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Donosimo vam recept koji koristi sve navedeno, ali ujedno donosi i perfektne zalogaje pahuljastih peciva. Peciva možete koristiti u slatkim varijantama uz džemove ili pak ih pripremati u obliku peciva za hamburgere ili sendviče od finih sireva. S obzirom na vlastite želje, prilagođavajte također i količine šećera i soli u tijestu. Osim recepta, za pripremu brioche peciva potrebno je i mnogo strpljenja stoga se dobro naoružajte kako bi mogli uživati u ukusnim zalogajima mekim poput oblaka.

Sastojci:

  • 4 žličice suhog kvasca
  • 1/3 šalice vode
  • 1/3 šalice mlijeka
  • 2 žlice kiselog vrhnja ili jogurta
  • 4 šalice brašna
  • 2 žličice soli
  • 3 žlice šećera
  • 4 jaja
  • 150 g maslaca

Postupak:

  1. Pomiješajte zagrijanu vodu i mlijeko s kvascem. Pustite da stoji oko pet minuta. 
  2. Dodajte brašno i sol i umijesite ljepljivo tijesto.
  3. Dodajte jaja i vrhnje ili jogurt.
  4. Na kraju ubacite šećer i mijesite još malo.
  5. Umijesite i maslac, dodajući ga malo po malo kako bi se u potpunosti izgubio u tijestu. Tijesto mora biti meko.
  6. Mijesite još desetak minuta dok se tijesto u potpunosti ne počne odvajati od rubova zdjele.
  7. Prekrijte ga čistom krpom i pustite neka se diže barem sat vremena.
  8. Povremeno ga premijesite kako bi ispustili zrak i pospremite u hladnjak na najmanje dva sata, a najbolje preko noći.
  9. Kada je odstajalo, napravite oblike koje želite, ukrasite ih po svom ukusu i pecite na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
  10. Radite li manja peciva, neka se peku oko 15 minuta ili dok ne dobiju boju. 

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.