Špajza 21. srpnja 2019.

Sve što ste htjeli znati o (bez)mesnim okruglicama

foto: Getty Images

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Mesne okruglice pripremaju se diljem svijeta i u mnogim zemljama nacionalni su gastronomski specijalitet.

Iako recepti variraju od klasičnih čufti, švedskih mesnih okruglica, grčkih okruglica u umaku od limuna do kineskih okruglica u slatko- kiselom umaku - način pripreme im je zajednički. Od miješanih sastojaka, okruglice se oblikuju vlažnim rukama. Zatim se najčešće uvaljaju u brašno i krušne mrvice pa peku na ulju dok ne dobiju tamnu koricu.

Nakon toga ih možete kuhati u umaku po želji ili ih jednostavno zapeći u pečnici. Iako su puno ukusnije prethodno pečene, okruglice se mogu i sirove, bez prethodnog pečenja, kuhati u umaku.

 

Možda vas zanima... Mesne okruglice brzinski nestaju s tanjura Recepti

 

Mali savjeti za pripremu okruglica

Za mljeveno meso najprikladniji su dijelovi od lopatice (plećke) i potrbušine, od klasične kombinacije miješane svinjetine i junetine, janjetine i teletine te zamrznute mljevene piletine i puretine. Može se iskoristiti i preostalo kuhano ili pečeno, a zatim samljeveno, meso od prethodnog obroka.

Neizostavan sastojak u pripremi smjese za mesne okruglice je luk. Sirovi luk dati će im potrebnu hrskavost, a pirjani određenu slatkoću. Preporuča se pola količine luka prepržiti na ulju, a preostali luk umiješati u smjesu neobrađen. Okruglice se mogu mogu pirjati u umaku na laganoj vatri štednjaka, ali i u pećnici. 

Okruglice od mesa piletine i puretine pržite i/ili kuhajte kraće kako se ne bi prekuhale. Također, kako okruglice ne bi ispale tvrde i suhe, ne pretjerujte s količinom jaja i krušnih mrvica.

 

Pileće okruglice Možda vas zanima... Pileće okruglice u umaku od vrhnja i sira Recepti

 

Na pola kilograma mesa dovoljno je jedno jaje i 50 g krušnih mrvica. Za njihovu sočnost, krušne mrvice ili ploške kruha bez kore natopite u malo mlijeka, a zatim istisnite tekućinu. Umjesto kruha možete namočiti i umiješati ljuskice soje, rižu, ribani sir, usitnjneno ili pasirano povrće. Smjesu za mesne okruglice preporuča se miješati rukama. Pod prstima ćete lakše osjetiti je li smjesa previše vlažna ili dovoljno čvrsta za oblikovanje okruglica.

Ako vam smjesa ispadne previše vlažna, pokrijte mesne okruglice poklopcem dok se prže, tako da bolje zadrže svoj oblik. Možete ih nadjenuti manjim komadom sira, šampinjonima, umiješati ribanu mrkvu, tikvicu, usitnjeni feta sir, a podjednako ukusne su i bezmesne povrtne okruglice.

 

Možda vas zanima... Nova dimenzija: Lažne mesne okruglice od graha i šampinjona Recepti

 

Može i bez mesa...

Jedne od popularnijih su talijanske okruglice od špinata i ricotta sira, a ništa manje ukusne okruglice od ribanih tikvica i feta sira. Povrće nakon što blanširate samo dobro ocijedite kako smjesa ne bi bila vodenasta. Krušne mrvice će upiti višak vode, a možete dodati i izmrljvene ploške kruha. Povrtne okruglice koje su nježnije teksture najbolje je posložiti na lim obložen papirom za pečenje te ispeći u pećnici dok ne dobiju hrskavu koricu. Tada ih možete poslužiti s pirjanim povrćem ili nekim umakom.

Na jednaki način kao i mesne okruglice, pripremaju se i riblje. Filete kuhane ribe usinite u električnoj sjeckalici, dodajte krušne mrvice, parmezan, jaje, češnjak i mediteranske začine, te oblikujte smjesu. Okruglice možete gratinirati u pećnici s povrćem ili pržene na tavi poslužiti uz umak od rajčice, vrhnja i kopara.

 

Pečene okruglice od špinata i sira Možda vas zanima... Savršenstvo: Pečene okruglice od špinata i sira Recepti

 

Osobnost okruglicama daju... umaci!

Zapečene okruglice posebno su ukusne gratinirane, posipane sirom, preljevenje bešamel umakom, ili vrhnjem i umućenim žumanjkom. Osim u umaku od rajčice mesne okruglice se mogu poslužiti i sa špagetima na način tradicionalne talijanske kuhinje. Jedu se i na mnogo drugih načina, u sendviču ili na pizzi, poslužite ih na svježem krastavcu s malo sirnog namaza kao kanape zalogaje, kebab mesnim okruglicama nadjenite lepinje s umacima i začinskim biljem, a možete ih nabosti i na štapiće, te pripremiti ražnjiće.

Dobar tek!

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.