Lažne mesne okruglice pripremaju se od graha iz konzerve i šampinjona što ih čini nevjerojatno jednostavnima. Sve sastojke najprije je potrebno kratko pirjati, a zatim usitniti u blenderu. Dok se okruglice peku u pećnici, pripremite umak od rajčice po samo svoj ukusu, pa u njega ubacite okruglice ili ih poslužite odvojeno.
Okruglice i umak sjajno će se složiti s rižom, tjesteninom ili u klasičnoj kombinaciji s pire krumpirom. Upakirati ih možete i u peciva kako biste dobili popularne američke subs sendviče. Dodajte im sir, a u kombinaciju možete ubaciti i lisnato povrće poput špinata ili blitve. Dodajte dobru dozu umaka, a peciva obavezno tostirajte.
Potrebno vam je:
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- 200 g šampinjona
- 1 konzerva bijelog graha
- Sok jednog limuna
- 2 žlice sjeckanog peršina
- 1 šalica krušnih mrvica
- Prstohvat origana
- Maslinovo ulje
- Sol, papar
- Umak od rajčice
- Lovorov list
Priprema:
- Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu sitno sjeckani luk pa pirjajte dok ne omekša.
- Za to vrijeme nasjeckajte gljive, dodajte ih luku, a zatim ubacite i češnjak.
- Pirjajte još kratko, dodajte origano i začinite soli i paprom.
- Dodajte grah i limunov sok.
- Kuhajte oko dvije minute, pa maknite s vatre.
- Mješavinu kratko ohladite, pa prebacite u blender.
- Blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- Smjesu prebacite u posudu, dodajte sitno sjeckani peršin i krušne mrvice, pa izradite smjesu rukama. Smjesa mora biti kompaktna i od nje bi se trebale moći napraviti okruglice.
- Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u krušne mrvice, pa ih rasporedite po papiru za pečenje.
- Ubacite u pećnicu na 190 stupnjeva, na oko pola sata.
- Dok se okruglice peku, u većoj posudi zagrijte umak od rajčice, dodajte mu lovorov list, sol, papar, prstohvat šećera i druge začine po želji. Kad su okruglice gotove, ubacite ih u umak ili poslužite zasebno.
Dobar tek!