Recepti 13. veljače 2018.

Nova dimenzija: Lažne mesne okruglice od graha i šampinjona

foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Laganija varijanta omiljenih okruglica bit će idealna za pripremu tijekom radnog tjedna. Poslužite ih uz tjesteninu, rižu ili pire krumpir, pa uživajte u novoj omiljenoj kombinaciji okusa.

Lažne mesne okruglice pripremaju se od graha iz konzerve i šampinjona što ih čini nevjerojatno jednostavnima. Sve sastojke najprije je potrebno kratko pirjati, a zatim usitniti u blenderu. Dok se okruglice peku u pećnici, pripremite umak od rajčice po samo svoj ukusu, pa u njega ubacite okruglice ili ih poslužite odvojeno. 

 

Možda vas zanima... Bezmesne "mesne" okruglice od patlidžana i slanutka Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Okruglice i umak sjajno će se složiti s rižom, tjesteninom ili u klasičnoj kombinaciji s pire krumpirom. Upakirati ih možete i u peciva kako biste dobili popularne američke subs sendviče. Dodajte im sir, a u kombinaciju možete ubaciti i lisnato povrće poput špinata ili blitve. Dodajte dobru dozu umaka, a peciva obavezno tostirajte. 

 

Možda vas zanima... Najbolje mesne okruglice u umaku od rajčice Kolumne

 

 | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

 

Potrebno vam je:

  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 200 g šampinjona
  • 1 konzerva bijelog graha
  • Sok jednog limuna
  • 2 žlice sjeckanog peršina
  • 1 šalica krušnih mrvica
  • Prstohvat origana
  • Maslinovo ulje
  • Sol, papar
  • Umak od rajčice
  • Lovorov list

Priprema:

  1. Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte mu sitno sjeckani luk pa pirjajte dok ne omekša.
  2. Za to vrijeme nasjeckajte gljive, dodajte ih luku, a zatim ubacite i češnjak.
  3. Pirjajte još kratko, dodajte origano i začinite soli i paprom.
  4. Dodajte grah i limunov sok.
  5. Kuhajte oko dvije minute, pa maknite s vatre.
  6. Mješavinu kratko ohladite, pa prebacite u blender.
  7. Blendajte dok ne dobijete gustu smjesu.
  8. Smjesu prebacite u posudu, dodajte sitno sjeckani peršin i krušne mrvice, pa izradite smjesu rukama. Smjesa mora biti kompaktna i od nje bi se trebale moći napraviti okruglice.
  9. Oblikujte okruglice, uvaljajte ih u krušne mrvice, pa ih rasporedite po papiru za pečenje.
  10. Ubacite u pećnicu na 190 stupnjeva, na oko pola sata.
  11. Dok se okruglice peku, u većoj posudi zagrijte umak od rajčice, dodajte mu lovorov list, sol, papar, prstohvat šećera i druge začine po želji. Kad su okruglice gotove, ubacite ih u umak ili poslužite zasebno.

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.