Špajza 12. srpnja 2016.

5 ideja kako iskoristiti „nejestive“ dijelove voća i povrća

jagode
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Jeste li ikada primijetili da tijekom pripreme namirnica, posebno tijekom pripreme povrća i voća, dobijete veću količinu otpada nego jestivog dijela namirnice? Prava istina je da većina odbačenih dijelova zapravo nije otpad, nego su to vrijedni dijelovi namirnica.

Vrijeme je da počnemo koristiti te odbačene dijelove namirnicama i stanemo na kraj pretjeranom bacanju hrane. Donosimo vam pet ideja kako iskoristiti dijelove namirnica koje uobičajeno bacamo.

1. Stapke brokule

Stapke brokule možete narezati na prutiće i jesti sirove kao međuobrok, ali je važno da prije toga ogulite vanjski dio stapke. Kuhane stapke brokule možete ubaciti u povrtnu pitu, fritaju ili izmiksati u pire i dodati juhi. Svježe stapke brokule možete i naribati i pripremiti na salatu. 

super-brokula.jpg | Author:

2. Lišće mrkve, rotkvice i repe

Lišće mrkve možete iskoristiti na isti način kao i ostalo začinsko bilje. Od lišća rotkvice, repe i mrkve možete napraviti ukusni pesto, dodati ga u svoju najdražu juhu ili u zeleni smoothie.

3. Vrhovi jagoda

Sezona jagoda nam još uvijek traje i umjesto da bacite vrhove jagoda koji vam ostanu nakon čišćenja, možete ih iskoristiti za pripremu aromatizirane vode. U bokal s vodom dodajte kriške limuna i krastavaca, vrhove jagoda i lišće metvice te stavite na hlađenje. Ovaj jednostavni napitak odlično je osvježenje za vruće ljetne dane.

4. Neiskorišteni dijelovi povrća za juhu

Složit ćete se da su luk, mrkva i celer ključni sastojci ukusne juhe. No, postoji nekoliko zanimljivih ideja kako dodatno pojačati okus juhe – ljuska luka, vrhovi i oguljeni dijelovi mrkve, lišće celera, stapke gljiva, lišće mladog luka, stabljike komorača te kora pastrnjaka, patliđana ili bundeve. 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.