Vitamin C, osim antioksidativnog djelovanja, ima važnu ulogu i u apsorpciji željeza, sintezi kolagena i vezivnog tkiva, oporavku tkiva, funkcioniranju imunološkog sustava.
S druge strane, adekvatan unos folne kiseline sprečava malformacije fetusa pa čini važan dio prehrane trudnica i žena reproduktivne dobi. Cvjetača štiti od bolesti srca budući da uz folnu kiselinu sadrži i vitamin B6, a ova dva vitamina uspješno smanjuju razinu homocisteina, rizičnog čimbenika za razvoj kardiovaskularnih bolesti. Cvjetača sadrži sve vitamine B skupine, izuzev vitamina B12, koji su neophodni za produkciju energije iz hrane. Od cvjetače možete brzo spraviti finu krem juhu ili ukusno varivo.
Hranjiva vrijednost:
- energetska vrijednost 25/103 kcal/kJ
- bjelančevine 2,81 g
- ugljikohidrati 4,78 g
- masti 0,29 g
Osim vitaminima, cvjetača sadrži i brojne minerale, osobito mangan, kalij i magnezij.
Poput brojnog drugog povrća, cvjetača obiluje prehrambenim vlaknima. Prehrambena vlakna imaju važnu ulogu u redovitom pražnjenju crijeva, zbog čega se toksične supstance kraće zadržavaju u organizmu i na taj se način minimizira rizik od brojnih opasnih stanja. Osim toga, prehrana bogata vlaknima može biti od koristi u reguliranju tjelesne mase. Vlakna sama po sebi nemaju kalorijsku vrijednost, ali zbog sposobnosti da apsorbiraju vodu mogu pridonijeti osjećaju sitosti. Dodatno, hrana bogata vlaknima zahtijeva više žvakanja, pa osoba nije u mogućnosti unijeti velike količine hrane, a time i energije, u kratkom vremenu.
Budući da pripada porodici kupusnjača, cvjetača se odlikuje sadržajem fitokemikalija koje sadrže sumpor – glukozinolatima i tiocijanatima (poput sulforafana i izotiocijanata). Ove tvari povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari i na taj način dokazano štite od raznih vrsta karcinoma. Detoksikacijski potencijal cvjetače pripomažu i neki enzimi koje također sadrži.
Vrijeme je da zagrijete vodu i napravite neki od ovih recepata:
Dobar tek!