gastro postao
Da se nas pita, stalno bi se jela pita! Doduše, ova irska inačica nema veze s balkanskim pitama na koje smo navikli, ali definitivno ima svojih prednosti!
Sretan Dan svetog Patrika svima koji slave (kad već nemamo dan Spužva Boba)! Još ako znate i činjenicu da je danas imendan svim Domagojima, red je da se stvarno skuha i nešto irsko! Poput ove ukusne pite za deset osoba (ipak je tulum)...
Sastojci:
- 0,1 l maslinovog ulja
- 0 20 kg crvenog luka
- 1,6 kg junećeg vrata
- 0,03 kg češnjaka
- sol
- papar
- ružmarin
- timijan
- prstohvat crvene paprike
- worchestershire
- 0,1 l crvenog vina
- 0,05 kg pirea od rajčice
- Tabasca po želji
- 0,2 l Crne Kraljice
- 0,3 kg mrkve
- 0,2 l junećeg temeljca
- 0,2 kg graška
- 0,3 kg miksa šumskih gljiva
- lovorov list
- 1 kg krumpira
- 2 jaja
- 0,02 kg maslaca
- 0,20 kg cheddar sira
Priprema:
- Na maslinovom ulju popržiti sitno kosani crveni luk te dodati češnjak i još vrlo kratko propirjati na laganoj vatri.
- Pojačati vatru i dodati krupno mljeveno meso od junećeg vrata.
- Pirjati oko sat vremena podlijevajući temeljcem pa u meso umiješati mrkvu rezanu na sitne kockice, grašak i gljive.
- Začiniti solju, paprom, Worcestershireom, podliti crvenim vinom i Crnom kraljicom.
- Tekućinu iskuhati da bude polu-gusto i sasvim malo pobrašniti.
- Sada dodati sitno sjeckani svježi ružmarin i majčinu dušicu.
- Promiješati, skinuti s vatre i ostaviti da se hladi.
- Ohlađeno meso rasporediti u vatrostalne posude i prekriti slojem pire krumpira pomiješanog s maslacem, jajem i Cheddar sirom.
- Prije pečenja posuti s još malo sira i peći na 180 c oko 10-15 min ovisno o veličini posude.
Ako želite probati verziju pastirske pite koja se radi u Pivnici Medvedgrad u Ilici 49, oni vas čekaju raširenih ruku - uostalom, i ovaj recept je od njihovog chefa - Ivice Štrumla!
Dobar vam tek!