Špajza 17. ožujka 2016.

Shepherd's pie: Irska pastirska pita s pivom!

Pastirska pita
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Da se nas pita, stalno bi se jela pita! Doduše, ova irska inačica nema veze s balkanskim pitama na koje smo navikli, ali definitivno ima svojih prednosti!

Sretan Dan svetog Patrika svima koji slave (kad već nemamo dan Spužva Boba)! Još ako znate i činjenicu da je danas imendan svim Domagojima, red je da se stvarno skuha i nešto irsko! Poput ove ukusne pite za deset osoba (ipak je tulum)...

Sastojci:

  • 0,1 l maslinovog ulja
  • 0 20 kg crvenog luka
  • 1,6 kg junećeg vrata
  • 0,03 kg češnjaka
  • sol
  • papar
  • ružmarin 
  • timijan
  • prstohvat crvene paprike
  • worchestershire
  • 0,1 l crvenog vina
  • 0,05 kg pirea od rajčice
  • Tabasca po želji
  • 0,2 l Crne Kraljice
  • 0,3 kg mrkve
  • 0,2 l junećeg temeljca
  • 0,2 kg graška
  • 0,3 kg miksa šumskih gljiva
  • lovorov list
  • 1 kg krumpira 
  • 2 jaja
  • 0,02 kg maslaca
  • 0,20 kg cheddar sira

Pastirska pita 

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju popržiti sitno kosani crveni luk te dodati češnjak i još vrlo kratko propirjati na laganoj vatri.
  2. Pojačati vatru i dodati krupno mljeveno meso od junećeg vrata.
  3. Pirjati oko sat vremena podlijevajući temeljcem pa u meso umiješati mrkvu rezanu na sitne kockice, grašak i gljive.
  4. Začiniti solju, paprom, Worcestershireom, podliti crvenim vinom i Crnom kraljicom.
  5. Tekućinu iskuhati da bude polu-gusto i sasvim malo pobrašniti.
  6. Sada dodati sitno sjeckani svježi ružmarin i majčinu dušicu.
  7. Promiješati, skinuti s vatre i ostaviti da se hladi.
  8. Ohlađeno meso rasporediti u vatrostalne posude i prekriti slojem pire krumpira pomiješanog s maslacem, jajem i Cheddar sirom.
  9. Prije pečenja posuti s još malo sira i peći na 180 c oko 10-15 min ovisno o veličini posude. 

Ako želite probati verziju pastirske pite koja se radi u Pivnici Medvedgrad u Ilici 49, oni vas čekaju raširenih ruku - uostalom, i ovaj recept je od njihovog chefa - Ivice Štrumla!

Dobar vam tek! 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.