Špajza 11. srpnja 2016.

Toplo hladne salate – dušu dale za vruće dane

Salata piletina
foto: Thinkstock
gastro postao gastro.24sata.hr
Priprema toplo–hladnih salata može se podijeliti u tri koraka, što vremenski uz sjeckanje i pripremu neće premašiti 30 minuta.

Započinjemo pripremom „hladnih“ sastojaka.

Hladni sastojci najčešće su salate poput zelene salate, rikule i matovilca ili svježe nasjeckano povrće poput paprike, rajčice, krastavca i luka.

Također, „hladnu“ ulogu mogu imati i namirnice koje smo prethodno skuhali i u međuvremenu ohladili poput kuhanog krumpira, riže, boba, mahuna i povrća po želji. Nakon što hladne sastojke posložimo u zdjelu i formiramo posteljicu, slijedeći korak je priprema umaka.

Salata kus kus | Author: Thinkstock foto: Thinkstock

Umak pripremamo tako da pomiješamo ocat, ulje i začine po želji. Umjesto octa možemo se poigrati s citrusima pa iscijediti limun ili limetu. Uz sol i papar, može se dodati češnjak, peršin, bosiljak, origano i čili papričice. S plodovima mora odlično se slaže i pečena crvena paprika.

Za brzu pripremu umaka sve sastojke možemo usitniti u električnoj sjeckalici.

Stigli smo do zadnjeg koraka, a radi se o pripremi „tople“ namirnice.

Piletinu, ribu ili plodove mora možemo kratko popirjati u tavi na ulju ili ispeći na grill tavi. Za pomalo egzotičnu notu tijekom pirjanja ili poširanja možemo dodati malo naribanog đumbira, soka od limete i soja sosa. Toplu komponentu salate osim ribe i piletine može činiti i povrće poput propirjanih tikvica, patlidžana ili gljiva.

Gotove tople sastojke pridodamo pripremljenoj posteljici i sve prelijemo umakom te odmah serviramo.

U nastavku pročitajte nekoliko recepata za toplo-hladne salate.

Toplo-hladna salata s piletinom i šampinjonima

Toplo-hladna riža s gamberima

Toplo hladna pileća salata s tikvicama i gljivama

Toplo-hladna salata od kus kusa i povrća 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.