Instant articles 04. ožujka 2019.

Crno, bijelo ili rose: Koje vino servirati uz koje jelo?

foto: Guliver/Shutterstock

Powered by:

gastro postao gastro.24sata.hr
Hrana i vino imaju sposobnost izvući najbolje jedno iz drugoga. Upravo se zato u vrhunskim restoranima posvećuje puno pažnje kombiniranju pravog vina i jela

Želite li svoje gastronomsko iskustvo podići na višu razinu, ne morate otići u jedan od takvih restorana. Kombinirati pravo vino s pravim jelom možete i kod kuće. Tajna dobre kombinacije jest u tome da odlučite koji okus jela želite naglasiti i onda prema tome birate vino s kojim ćete taj okus ili aromu iskombinirati. Da bismo vam u tome pomogli razgovarali smo s vinskim ekspertom Sašom Špirancem koji je s nama velikodušno podijelio nekoliko savjeta. 

Dobro vino pitanje je ravnoteže

Prije nego što krenemo u priču o vinu, valja definirati kako prepoznati ono dobro. Naš sugovornik ističe da je tajna dobrog vina u ravnoteži. Može biti nečeg manje ili više, recimo šećera ili kiselina, tanina ili alkohola, ali ključ je u tome da je u konačnici skladno. Da, kako se narodski kaže, traži novi gutljaj, objašnjava Špiranec. Osim toga, dodaje kako dobro vino treba imati jasno raspoznatljive karakteristike sorte ili sorti od kojih je dobiveno, kao i regije iz koje dolazi. Važno je da ima trajanje i intenzitet okusa, određenu slojevitost aroma i pozitivan ukupan dojam. 

Što se tiče razlika u kvalitetnom, vrhunskom i stolnom vinu, Špiranec objašnjava kako se zapravo radi o zastarjeloj podjeli koja je u funkciji još samo kao tradicionalna oznaka. U osnovi to znači da su stolna vina bez porijekla i s minimalnim prohtjevima u vezi kvalitete, dok kvalitetna i vrhunska vina imaju geografsko porijeklo (znate odakle dolazi grožđe od kojeg je vino proizvedeno), s tim da bi vrhunska vina tada trebala jamčiti nešto višu kvalitetu od kvalitetnih. Međutim, ističe naš sugovornik, brojni vinari danas više ne koriste takav način označavanja pa je ta podjela sve manje relevantna. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vale on the Road 🌏 Traveler (@_vale_ontheroad_) on

Rose ide uz sve

Uvriježeno je mišljenje da bijela vina idu uz ribu i piletinu, dok će crna pasati uz tamno meso. Iako naš sugovornik smatra kako je kombiniranje vina i hrane zapravo osobna stvar, ipak najviše voli upravo takve kombinacije. Klasičnu bijelu ribu poput zubaca, lubina ili orade ne mogu zamisliti ni s čim drugim doli s bijelim vinom od recimo, malvazije, graševine ili pošipa. Isto tako ne mogu zamisliti sočni biftek ili ramstek bez čaše elegantnog crnog vina sa strane, kao ni pašticadu i divljač bez čaše plavca malog, objašnjava vinski znalac.

Međutim, ružičasta i jantarna vina izuzetno su zahvalna kategorija koja pokriva cijeli niz jela, ističe Špiranec te nastavlja: Razna rižota, tjestenine, pohana piletina ili svinjetina, klasični roštilj s mesom kao što su ražnjići i brojna druga jela traže vina s puno svježine i aroma, a rose (ili ružičasto vino) to u pravilu jest. 

"Kuhaj s vinom koje ćeš piti"

Kada smo već imali priliku razgovarati sa stručnjakom za vina, zanimalo nas je postoji li određena vrsta koja se preporučuje za kuhanje. Odgovor je ne, ali postoji izreka kuhaj s vinom koje ćeš piti, objasnio je Špiranec. Ovisno o tipu jela bira se i tip vina. Pijetao u vinu traži crno vino izraženijih kiselina, a pašticada crno vino blažih kiselina, dakle plavac mali. Rižota s morskim plodovima traže bijelo vino poput malvazije ili maraštine, a svinjetinu podlijevajte s graševinom ili rajnskim rizlingom, poručuje naš sugovornik. 

Vino potrošiti unutar tri dana

Za kraj, Špiranec nam je dao još jedan savjet za čuvanje vina nakon otvaranja. Vina čuvajte u hladnjacima, idealno vinskim ili barem običnim, ističe te dodaje: Bijela i rose vina nakon otvaranja mogu stajati vrlo kratko, svega par dana, dok kvalitetnije crno vino može stajati i do tjedan dana. Ako posjedujete posebne čepove i vakuum pumpicu ili druge aparate za sprječavanje oksidacije, tada se taj rok može značajnije produžiti. Međutim, imajte na umu to da su rijetka vina koja će nakon otvaranja napredovati, uglavnom će rapidno padati pa probajte potrošiti svaku bocu za tri dana

Lidl Hrvatska i Vinart pozivaju sve domaće vinare da se prijave na natječaj "Vino mog zavičaja". Želite li svoje vino prodavati na policama Lidla, prijavite se na natječaj do 1. travnja, nakon čega će stručna komisija odabrati Lidlovo vino godine u trima kategorijama: crno, bijelo i rose. Prijaviti se možete ovdje. Sretno i živjeli!

Komentari 4
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • asky 13:53 05. Ožujak 2019.

    Kod nas i samo kod nas što ne znači da je točno već suporotno - krivo je!

  • opstructor 12:43 05. Ožujak 2019.

    Kod nas se uvijek zvalo crno. Crveno je uvezeni prijevod i nadam se da nikad neće zaživjeti. Uostalom, ni "bijelo" vino nije bijelo pa se nitko ne buni.

  • asky 11:19 05. Ožujak 2019.

    Crno vino ?!? Valjda je crveno ! Ali ok, bitno da je članak pisao netko tko se razumije u vina :)