23. travnja 2016.

Jabuke: Najveći hitovi najpopularnijeg voća!

Francuska torta od jabuke
gastro postao gastro.24sata.hr
'Odijevaju' je u ogrtač od pjenastog tijesta, Mađari od jabuka spravljaju krem juhu, Nizozemci je nisu mogli zaobići u pripremi palačinki, Francuzi je pretvaraju u pjenicu, 'tarte tatin', alzašku pitu 'tarte alsacienne,' delikatesne kreme i umake...

Bečka savijača, ruska pita 'sharlotka', kao i američka pita, nezamislive su bez jabuka. U skandinavskim zemljama, često se spravlja koh od jabuka. U zdjelu za pečenje naizmjenično redajte sloj prženih krušnih mrvica ili usitnjenih keksa, sa slojem pirjanih jabuka. Prelijte rastopljenim maslacem i pecite pola sata, te ukrasite šlagom.

Od ribanih i propirjanih jabuka pomiješanih sa čvrsto ulupanim snijegom od bjelanjaka pripremite sufle, a pasirane pečene jabuke 'uvukle' su se u mnoge svjetske pite, torte, kolače, biskvitne rolade, tijesta, kekse i nadjeve u knedlama. Engleski puding od jabuka pripremite od pečenih i propasiranih jabuka, škrobnog brašna, jaja, maslaca i krušnih mrvica. Gustu smjesu ulijte u okrugli kalup i pecite na limu s vrelom vodom. Škoti svoj tradicionalni kolač od jabuka pripremaju od mliječnog bijelog peciva i tankih ploška jabuka, preliveno smjesom od mlijeka i jaja.

jabuke | Author: Thinkstock Thinkstock

Carski drobljenac ili 'kaisershmarm' poznat je daleko izvan granica Austrije, a priče o njegovom nastanku se sve vrte oko cara Franje Josipa i njegove ljubavi prema ovoj slastici. Jednostavan recept od kojeg će zamirisati cijela kuhanja je carski drobljenac preliven pasiranim pečenim jabukama i cimetom. Gušće tijesto za palačinke ispecite u tavi, razmrvite vilicom i poslužite s preljevom.

Ušećerene jabuke na štapiću posebno vesele najmlađe i sastavni su dio sajmova, društvenih okupljanja i pučkih veselica. Zdraviju varijantu pripremite umakanjem jabuke u vrući karamel od meda, slatkog vrhnja i maslaca. Karamela se posebno dobro slaže s jabukama, pa kolač od jabuka, s glazurom od karamele prelijevaju Amerikanci po svojim kolačima, a 'tarte tatin', preokrenuti tart od jabuka s karamelom jedan je od klasika francuske kuhinje. Izdubljene cijele jabuke često se pune kremama, keksima i zapečenim žitaricama.

U orijentalnim dijelovima, neizostavne su 'tufahije' punjene orašastim plodovima, zapečene i prelivene slatkim šerbetom. Pečene jabuke mogu se koristiti i kao dodatak za poboljšanje arome mesu i umaku od pečenja, a pire od kuhanih jabuka poslužiti uz razna pečenja, kuhano ili dimljeno meso ili ribu. Kiselkaste sorte jabuka slažu se sa sirevima, a umaku s curryem dati će karakterističnu slatko­kiselu notu.

Jabuke mogu biti i zdrave grickalice, narezane na tanke ploške i sušene na zraku ili u pećnici za par sati se pretvaraju u voćni čips. Svaki čokoladni kolač, biskvit ili torta biti će sočniji, naribate li jabuku mimo recepta, a nećete je niti osjetiti. Nekoć 'zabranjeno voće' danas je stablo jabuke najčešće kultivirano stablo na svijetu, a jabuka najrasprostranjenija voćna vrsta: poznato je oko 8 000 različitih sorti jabuke.

Isprobajte ove kolače:

Francuska torta od jabuke

Tart od jabuka

Jabuke u karamelu

Jabuke u šlafruku

Kolač od jabuka i griza

Najjednostavniji deserti s jabukom

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.