U 'baiser' tijesto od pjene bjelanjaka i šećera mogu se dodati i mljeveni orasi, bademi, kakao u prahu ili sitno naribana čokolada. Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu s velikim ili zvjezdolikim otvorom, pa istiskujte oblike po želji.
Kako biste ispekli podložak za tortu od pjene bjelanjaka, polegnite kalup za torte na papir za pečenje i olovkom naznačite krug. Pjenu od bjelanjaka istiskujte spiralno u okviru nacrtanog kruga. Dobro osušene, hrskave kore premazujte kremom, a ukoliko želite nadjevati manje torte, na papir istiskujte male krugove, pa na svaki uokolo istisnite 'prsten'. Kad se ispeku i osuše u pećnici, tortice unutar prstena nadjenite voćem, kremom, tučenim slatkim vrhnjem, pospite sjeckanim orašastim plodovima, komadićima čokolade, te prelijte karamel ili čokoladnim preljevom.
Čokoladne poljupce i puslice od badema, istikujte u manje hrpice. Po dvije pečene puslice možete pomoću raznih krema 'lijepiti' u kolačiće, ili njima ukrašavati premazane kremaste torte. Obojene puslice izgledati će još atraktivnije, ako u slastičarsku vrećicu izmiješajte smjesu od nekoliko boja, pa istiskujte šarene 'mramorne' puslice. Prije pripreme puslica i beze kora najbolje je izvaditi jaja iz hladnjaka i neko vrijeme prije početka pripreme ostaviti ih na sobnoj temperaturi. U bjelanjke dodajte prstohvat soli, umutite čvrsti snijeg, pa tek onda postepeno dodavajte šećer sa strane posude. Uobičajeno je na jedan bjelanjak dodati oko 50 g šećera.
Kako bi kore bile glatke i svijetle, te ne bi pucale, u pjenu stavite i malo octa ili par kapi limunovog soka. Jednaki efekt dati će i vinski prašak za pecivo, kojeg možete kupiti u većim marketima. Pripremljene slastice pecite na temperaturi od 100°C do 130°C sa pritvorenim vratima pećnice, a pričvrstite ih drškom od kuhače. Pjena od bjelanjaka se mora sušiti nekoliko sati, bolje što duže, na manjoj temperaturi, a ukoliko imate pećnicu s ventilatorom - obavezno iskoristite i njega. Sušene kore prije nego što počnete skidati s papira, dobro ohladite.
Puslice i druge slastice od pjene bjelanjaka i šećera najbolji su izbor kod ostataka i viška bjelanjaka. Na brz i jednostavan način od njih možete pripremiti puslice i u mikrovalnoj pećnici. Neće vam trebati niti električni mikser, niti dugo sušenje u zagrijanoj eletričnoj pećnici. Bjelanjak lagano izmiješajte vilicom i dodajte mu veću količinu šećera u prahu. Želite li šarene puslice, razdijelite smjesu, pa u svaku dodajte neku jestivu boju. Gustu smjesu oblikujte u kuglice. Pecite ih po jednu na tanjuru obloženom papirom za pečenje. Nakon što ih stavite na najjaču temperaturu mikrovalne pećnice, za minutu ćete dobiti velike napuhnute puslice. Kad ih izvadite biti će malo mekše, no vrlo brzo će se posušiti i lagano skidati s papira. One mogu zamijeniti beze kore, te ih slažite u slojevima, nadjevajte voćem, tučenim vrhnjem ili pudingom.
Pripremite i ove ukusne slastice s beze tijestom:
Fotogenična torta s bademima i karamelom