Kolumne 14. ožujka 2017.

Amiške pržene mini pite od jabuka

foto: Vedran Bošković
gastro postao gastro.24sata.hr
Ovaj recept se već nalazi u jednom od izvještaja s radionice o kojem sam ranije pisao ali kako je meni to toliko ukusan i fin a i jednostavan za napraviti, odlučio sam da zaslužuje jednu objavu sam za sebe!

Amiši kao zajednica su na pravu pomalo neobični ali kada malo više proučavate njihov način života vrlo lako ćete shvatiti da “ima nešto u svemu tome!”. Možete zamisliti sebe da živite bez automobila ili mobitela? Gotovo bez struje? Da, sigurno s vremena na vrijeme pomislite kako bi bilo dobro da ne postoji neko od čuda moderne tehnologije - kod njih je većinu vremena tako.

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Isto tako i kada je kuhinja u pitanju dosta su tradicionalni i ne koriste industrijsku hranu nego samo onu iz vlastitog uzgoja. Viškove konzerviraju, bilo da rade džemove, zimnicu ili štogod drugo. Ono što je također zanimljivo je da su dosta jela usavršili do gornjih granica pa se tako neki od njihovih recepata smatraju “best of best” verzijama.

Iako ja osobno nisam nikad probao pa ne mogu dati realnu ocjenu, svi kažu da je okus ovih mini pita gotovo isti onom koji imaju pite od jabuke u popularnim restoranima. Pa ako je netko ljubitelj istih… ;)

Sastojci:

za tijesto:

  • 250 g mekog brašna
  • 40 g maslaca
  • 2 žumanjka
  • 1 dl mlijeka
  • prstohvat soli

za punjenje:

  • 3 jabuke
  • 1 žlica smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • par kapi ekstrakta vanilije
  • 2 žlice soka od jabuke
  • 1 žlica Gustina/mekog brašna

 | Author: Vedran Bošković foto: Vedran Bošković

Priprema:

  1. Omekšali maslac pomiješajte s brašnom dok  se ne stvore male grudice, dodajte mlijeko koje ste prethodno ugrijali, žumanjke i sol te sve lijepo umijesite. Tijesto stavite na pola sata u hladnjak da odmori.
  2. Jabuke ogulite i narežite na sitne kockice te ih stavite u posudu skupa sa šećerom, cimetom, ekstraktom vanilije i sokom od jabuke. Navedene sastojke pržite/dinstajte nekoliko minuta da se okusi prožmu. Ako je “umak” prerijedak možete dodati jednu žlicu gustina da se malo zgusne. Ostaviti 15ak minuta po strani da se ohladi.
  3. Tijesto razvaljati tanko, na otprilike 2-3 milimetra debljine i rezati u krugove. Ako imate ove plastične preklopne kalupe za punjena tijesta kao što vidite kod mene na slici onda ste za čas posla gotovi s rezanjem ali i sa zatvaranjem tijesta. Na svaki krug stavite pola žličice punjenja, navlažite rub tijesta s vodom i zaklopite.
  4. Ulje zagrijte na srednje jakoj vatri i pržite mini pite do zlatne boje. Posuti šećerom u prahu ili dodati kuglicu sladoleda i čokoladni preljev. Poslužiti toplo iako i hladne nisu uopće loše. 

U slast! :)
 

Vedrana, odnosno Začinjeno s ljubavlju - pratite na: InstagramuBlogu i Facebooku 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.