Ako ste ljubitelji raznih pita onda će vas zasigurno ova pita ostaviti bez riječi. Ova pita je savršen spoj oraha i svježeg sira koje upotpunjuje prhko tijesto baš onakvo kakvo treba biti
Belina pita odličan je starinski kolač koji oduševi sve koji ga probaju. Za izradu ovog tijesta koristila sam samo oštrog brašno koje je nešto drugačije teksture kada se ispeče. Za razliku od glatkog brašna, kada se pita radi s oštrim, tijesto je nešto hrskavije, ali se doslovno topi u ustima.
Priprema traje svega 20 minuta, a ono što ćete dobiti je savršena pita koja će se naći i više puta na vašem stolu, obećajem! Ovu pitu možete poslužiti i na blagdanski stol jer vjerujem da će oduševiti apsolutno sve prisutne koji ju probaju. U nastavku pročitajte recept.
Još puno recepata za slatke klasike čeka na blogu Mama drama!
Belina pita
foto: Nevena Josipović
Ne gasi ekran dok kuham
Belina pita
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
Maslac
200
g
Šećer
100
g
Vanilin šećer
1
kom
Žumanjak
2
kom
Oštro brašno
450
g
Prašak za pecivo
1
kom
Kiselo vrhnje
4
žlica
NADJEV OD ORAHA
Sastojci
Orasi
150
g
Šećer
100
g
NADJEV OD SVJEŽEG SIRA
Sastojci
Svježi sir
500
g
Šećer
200
g
Bjelanjak
2
kom
Griz
2
žlica
Postupak
Prvo pripremi nadjeve. U posudi pomiješaj orahe i šećer. U drugoj posudi pomiješaj sir, šećer, griz i snijeg od dva bjelanjka.
Za tijesto u posudi izmiksaj žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem.
Dodaj kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
Umijesi tijesto pomoću spiralnih nastavaka na mikseru, a kada se poveže stavi ga na radnu plohu i lagano umijesi dok ne dobiješ kuglu tijesta.
Tijesto prereži na 2 dijela. Prvi komad tijesta razvaljaj na veličinu tepsije, a potom rasporedi ravnomjerno nadjev od oraha, zatim na njega i nadjev od sira.
Razvaljaj drugu polovicu tijesta i prekrij nadjev. Gornju koru na par mjesta izbodi vilicom.
Stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 40-ak minuta.
Kada se ohladi, Belinu pitu pospi šećerom u prahu.