Za izradu ovog tijesta koristila sam samo oštrog brašno koje je nešto drugačije teksture kada se ispeče. Za razliku od glatkog brašna kada se pita radi s oštrim ovo tijesto je nešto hrskavije, ali se doslovno topi u ustima. Idealno bi bilo ako imate svoje orahe ili još bolje ako imate domaći svježi sir.
Priprema traje svega 20 minuta, a ono što ćete dobiti je savršena pita koja će se naći i više puta na vašem stolu, obećajem! Ovu pitu možete poslužiti i na blagdanski stol jer vjerujem da će oduševiti apsolutno sve prisutne koji ju probaju. U nastavku pročitajte recept.
Još puno recepata za slatke klasike čeka na blogu Mama drama!
Sastojci za tijesto:
- 20 dag maslaca
- 10 dag šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 žumanjka
- 45 dag oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 4 žlice kiselog vrhnja
Nadjev od oraha
- 15 dag mljevenih oraha
- 10 dag šećera
Nadjev od svježeg sira
- 50 dag svježeg sira
- 20 dag šećera
- 2 bjelanjka
- 2 žlice pšeničnog griza
Priprema:
- Prvo pripremite nadjeve. U posudi pomiješajte orahe i šećer. U drugoj posudi pomiješajte sir, šećer, griz i snijeg od dva bjelanjka.
- Za tijesto u posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem.
- Dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Izradite tijesto pomoću spiralnih nastavaka a kada se poveže stavite ga na radnu plohu i lagano umijesite dok ne dobijete kuglu tijesta.
- Tijesto prerežite na dva dijela. Prvi komad tijesta razvaljajte na veličinu tepsije, a potom rasporedite ravnomjerno nadjev od oraha, zatim nadjev od sira.
- Razvaljajte drugu polovicu tijesta i prekrijte nadjev. Gornju koru na par mjesta izbodite vilicom.
- Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 40-ak minuta.
- Kada se pita ohladi pospite ju šećerom u prahu.