Kolumne 03. rujna 2022.

Belina pita - starinski kolač od prhkog tijesta, sira i oraha

foto: Nevena Josipović
gastro postao gastro.24sata.hr
Ako ste ljubitelji raznih pita onda će vas zasigurno ova pita ostaviti bez riječi. Ova pita je savršen spoj oraha i svježeg sira koje upotpunjuje prhko tijesto baš onakvo kakvo treba biti.

Za izradu ovog tijesta koristila sam samo oštrog brašno koje je nešto drugačije teksture kada se ispeče. Za razliku od glatkog brašna kada se pita radi s oštrim ovo tijesto je nešto hrskavije, ali se doslovno topi u ustima. Idealno bi bilo ako imate svoje orahe ili još bolje ako imate domaći svježi sir.

Priprema traje svega 20 minuta, a ono što ćete dobiti je savršena pita koja će se naći i više puta na vašem stolu, obećajem! Ovu pitu možete poslužiti i na blagdanski stol jer vjerujem da će oduševiti apsolutno sve prisutne koji ju probaju. U nastavku pročitajte recept.

 

Možda vas zanima... Kolač za velike ljubitelje čokolade i oraha Kolumne

 

Još puno recepata za slatke klasike čeka na blogu Mama drama!

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Sastojci za tijesto:

  • 20 dag maslaca
  • 10 dag šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žumanjka
  • 45 dag oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 4 žlice kiselog vrhnja

Nadjev od oraha

  • 15 dag mljevenih oraha
  • 10 dag šećera

Nadjev od svježeg sira

  • 50 dag svježeg sira
  • 20 dag šećera
  • 2 bjelanjka
  • 2 žlice pšeničnog griza

 

Možda vas zanima... Brz i jednostavan kolač s jabukama i pudingom Kolumne

 

Priprema:

  1. Prvo pripremite nadjeve. U posudi pomiješajte orahe i šećer. U drugoj posudi pomiješajte sir, šećer, griz i snijeg od dva bjelanjka.
  2. Za tijesto u posudi izmiksajte žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem. 
  3. Dodajte kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
  4. Izradite tijesto pomoću spiralnih nastavaka a kada se poveže stavite ga na radnu plohu i lagano umijesite dok ne dobijete kuglu tijesta. 
  5. Tijesto prerežite na dva dijela. Prvi komad tijesta razvaljajte na veličinu tepsije, a potom rasporedite ravnomjerno nadjev od oraha, zatim nadjev od sira.
  6. Razvaljajte drugu polovicu tijesta i prekrijte nadjev. Gornju koru na par mjesta izbodite vilicom.
  7. Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 40-ak minuta. 
  8. Kada se pita ohladi pospite ju šećerom u prahu.

 | Author: Nevena Josipović foto: Nevena Josipović

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.