Kolumne 31. kolovoza 2024.

Belina pita - starinski kolač od prhkog tijesta, sira i oraha

Desert
20 MIN
40 MIN
16
SREDNJE
Belina pita
Belina pita
foto: Nevena Josipović
Ako ste ljubitelji raznih pita onda će vas zasigurno ova pita ostaviti bez riječi. Ova pita je savršen spoj oraha i svježeg sira koje upotpunjuje prhko tijesto baš onakvo kakvo treba biti

Belina pita odličan je starinski kolač koji oduševi sve koji ga probaju. Za izradu ovog tijesta koristila sam samo oštrog brašno koje je nešto drugačije teksture kada se ispeče. Za razliku od glatkog brašna, kada se pita radi s oštrim, tijesto je nešto hrskavije, ali se doslovno topi u ustima.

Priprema traje svega 20 minuta, a ono što ćete dobiti je savršena pita koja će se naći i više puta na vašem stolu, obećajem! Ovu pitu možete poslužiti i na blagdanski stol jer vjerujem da će oduševiti apsolutno sve prisutne koji ju probaju. U nastavku pročitajte recept.

Još puno recepata za slatke klasike čeka na blogu Mama drama!

Belina pita | Author: Nevena Josipović Belina pita foto: Nevena Josipović

Ne gasi ekran dok kuham

Belina pita
20 MIN
pripreme
40 MIN
kuhanja
16
porcija
SREDNJE
TIJESTO
Sastojci
  • Maslac 200 g
  • Šećer 100 g
  • Vanilin šećer 1 kom
  • Žumanjak 2 kom
  • Oštro brašno 450 g
  • Prašak za pecivo 1 kom
  • Kiselo vrhnje 4 žlica
NADJEV OD ORAHA
Sastojci
  • Orasi 150 g
  • Šećer 100 g
NADJEV OD SVJEŽEG SIRA
Sastojci
  • Svježi sir 500 g
  • Šećer 200 g
  • Bjelanjak 2 kom
  • Griz 2 žlica
Postupak
  1. Prvo pripremi nadjeve. U posudi pomiješaj orahe i šećer. U drugoj posudi pomiješaj sir, šećer, griz i snijeg od dva bjelanjka.


  2. Za tijesto u posudi izmiksaj žumanjke sa šećerom, vanilin šećerom i maslacem. 


  3. Dodaj kiselo vrhnje i brašno pomiješano s praškom za pecivo.


  4. Umijesi tijesto pomoću spiralnih nastavaka na mikseru, a kada se poveže stavi ga na radnu plohu i lagano umijesi dok ne dobiješ kuglu tijesta. 


  5. Tijesto prereži na 2 dijela. Prvi komad tijesta razvaljaj na veličinu tepsije, a potom rasporedi ravnomjerno nadjev od oraha, zatim na njega i nadjev od sira.


  6. Razvaljaj drugu polovicu tijesta i prekrij nadjev. Gornju koru na par mjesta izbodi vilicom.


  7. Stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 160 stupnjeva 40-ak minuta. 


  8. Kada se ohladi, Belinu pitu pospi šećerom u prahu.


Možda vas zanima... Za samo 15 minuta pripremi slasnu Bananko roladu! Kolumne Pogačice sa sirom Možda vas zanima... Pogačice sa sirom zaista brzo nestaju s tanjura Kolumne

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.