Kolumne 29. listopada 2017.

Bistro Vještica: Romantična i tradicionalna hrana

foto: EatOutZagreb
gastro postao gastro.24sata.hr
Ususret Noći vještica prigodno pišemo o bistrou Vještica i otkrivamo ga onima koji ga još nisu upoznali kroz naše Instagram recenzije

Bistro Vještica nalazi se na Gornjem gradu u centru Zagreba, mali je, simpatičan i za razliku od prethodnika u istom prostoru (Prasca i Fajna) čini se kako je tu odlučio ostati - i opstati.  Ima neke tajanstvenosti u njemu, kako u vanjskom izgledu i drvenim ulaznim vratima optočenim biljkom puzavicom koja seže do poda, tako i u interijeru koji kao da kroz zidove šapće stoljetne tajne gornjogradskih vještica, simbola tog dijela grada Zagreba.            

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

                               
Za razliku od dva gore navedena restorana prethodnika koja su nažalost prestala s radom, bistro Vještica nije toliko pretenciozan sastojcima i tehnikama kuhanja, ali nipošto nije niti u tom visokom cjenovnom rangu.

Većina jela u Vještici, naime, košta od 30 do 60 kuna. Svakog radnog dana tu su po dva dnevna jela po 35 kuna, a subotom i nedjeljom kompletni meniji po 50 do 60 kuna. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Ono što nas je privuklo Vještici (ne bojte se, nisu nas začarali!) nisu samo cijene, išli smo mi i u Prasac i u Fajn – privuklo nas je, osim što volimo taj simpatičan omanji prostor,  to što su jela ukusna i pripravljena na tradicionalan domaći način.

Tako smo tu jeli ajngemahtec ili ujušak ('sve u jednom' ako ćemo prevoditi), jeli smo sarmu, zatim teletinu pod pekom, pečenu janjetinu s krumpirom, piletinu u umaku...

Da, jeli smo tamo sigurno šest ili sedam puta od otvorenja do danas (prošlo je od tad  godina dana). I nikad im nismo rekli kako smo mi Eat Out Zagreb tim, a nakon zadnjeg puta smo odlučili kako je ovaj lokal stvarno zaslužio da o njemu konačno napišemo članak. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Jeli smo tamo i bijele žgance u umaku obogaćene špekom. Iako su taj dan bili u priličnoj gužvi napravili su nam čak i palačinke s orasima u vinskom šatou.

Ništa im nije teško, a onda je nama ugodno i opustimo se. Pripomoć u opuštanju svakako predstavlja za takav lokal nemali broj otvorenih vina na čaše koje se također nude po pristojnim cijenama. Onima iz šireg centra grada bit će zanimljiv info da dnevna jela dostavljaju.

Usluga je odlična. Najčešće nas poslužuje Kristina, djevojka lijepa izvana i iznutra – naime zna odabrati trenutak za šalu, zna dati svaku informaciju koja je potrebna, ako je moguće naći adekvatno mjesto za svakoga unutar tog malog prostora - ona je tamo da pomogne i to radi odlično. Bravo, Kristina!

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Kada je toplo vani, što uskoro više neće biti slučaj do proljeća nažalost, nudi se i njihova terasa. Jesti se može ipak samo u unutarnjem prostoru. Ono što preporučujemo je da ih prije dolaska kontaktirate i rezervirate mjesta. Nismo brojali, no mislimo da tamo nema više od tridesetak sjedećih mjesta. Kontakt ćemo napisati na kraju članka.

Ne znamo hoće li vama biti korisno, no nama je super zanimljiva informacija kako vlasnici Vještice imaju još jednu ugostiteljsku lokaciju na Gornjem gradu – Pod starim krovovima iliti Kod Šnidaršića. Zvuči vam poznato? Naravno, lokal je vezan uz kultni film Tko pjeva, zlo ne misli i u njemu su snimljene neke scene tog izuzetnog filma.

U toj mirnoj Basaričekovoj ulici na kućnom broju 9 znamo nepretenciozno ubijati vrijeme uz povoljne gemište od 8 kuna. Baš volimo taj dio grada. Dijelom jer turisti ne znaju za te neke manje, a nama odlične lokacije, a dijelom jer je tamo stvarno ugodno i lijepo. 

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb


Vratimo se do Vještice. Atraktivnosti lokacije dodajemo i skoro otvorenje novog Grič parka u koji se dolazi iz Strossmayerovog šetališta ili iz Vranyczanyjeve ulice. Upravo je potonja ona u kojoj se nalazi i bistro Vještica. 

 


Park je omeđen zidinama nekadašnje palače iz 14. stoljeća, a pomnim uređenjem je interpretiran eksterijer života u Zagrebu 19. stoljeća – od replika plinskih kandelabri, preko replike Rendićeve fontane, klupa koje su stilski iz tog doba... Pogled seže diljem Donjeg grada i ima jedan ugodan i romantičan štih. Posjetite ga, pomalo je skriven, no na tridesetak metara je udesno od ulaza u Vješticu, odmah iza zgrade s druge strane ulice.

Krenete li ulijevo izlazeći iz Vještice, uz nekoliko koraka stižete do Katarininog trga kojim dominira crkva svete Katarine. Jedan zanimljiv i relativno novi detalj je kako je odnedavno turistima moguće razgledati grad u novim retro dizajniranim vozilima s vozačima koji nose šešire cilindre. Zanimljivo!

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Želite li do Vještice nakon našeg članka? Iskreno se nadamo da je vaš odgovor pozitivan i da ćete uživati u domaćim okusima purgerskog Zagreba s nama idućih tjedana. Ma što tjedana – godina!

Kako smo načuli ručajući tamo, pripremaju i neki poseban štih bistroa za Noć vještica. S obzirom na ime bistroa – ne čudi nas takav plan. Naš prijedlog vlasniku bi bio da osim odličnog tradicionalnog menija uvede i neku vrstu tapasa (ili zalogajčića ako ćemo ostati u domaćem štihu) – te da takvu vrstu domaćih grickalica (ako mu propisi dopuste) uvede i na terasu za vrijeme proljeća, ljeta i jeseni.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Najelegantnije bi to bilo izvesti u stilu kako to radi odlični Duck bistro u Teslinoj ulici, iako se tamo bave modernijom kuhinjom. Jednostavno su jela s menija smanjili na manje porcije u kojima se nepretenciozno uživa uz čaše vina. Stranci obožavaju ovu vrstu posluživanja, a u Zagrebu ih je sve više tijekom cijele godine.

Uz to, Gornji grad je prilično siromašan restoranima, tako da je Vještica koja promovira purgersku kuhinju već sad vrlo potentna gastro lokacija. U budućnosti očekujemo još poboljšanja u tom smjeru.

 

 | Author: EatOutZagreb foto: EatOutZagreb

 

Pratite nas na našem Instagram profilu, kao i na našoj Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Povoljan ručak u Zagrebu - Zalogajnica Saga by Šta si jeo Kolumne Možda vas zanima... Recenzija: Ab Ovo Zagreb – raj ipak postoji! Kolumne

 

REZIME:

Bistro Vještica

Vranyczanyeva ulica br. 6 Zagreb
Web:  www.vjestica.eu
Radno vrijeme:  ponedjeljak-četvrtak: 09-23h  petak-subota: 09-00h   nedjelja: 10-22h
Dostava jela: 10-22h svaki dan
Telefon: 01 6267 509

OCJENA:  

Hrana: 4/5
Usluga: 5
Atmosfera: ugodna
Plaćanje: gotovina ili kartice
Preporuka: Apsolutno posjetiti  

Komentari 1
Pogledaj sve komentare
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Gastro dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Gastro te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Aerdna 08:15 31. Listopad 2017.

    Ne slazem se s tim da trebaju postati kao neki drugi restoran, smanjiti porcije. To sigurno nece pratiti smanjenje cijena. A i ne slazem se da trebamo uvijek radit ono sto stranci hoce. Ne vidim zasto ne bi imali ponudu ... prikaži još! koja je svoja i nije turisticka, jedno mjesto na koje, mi koji zivimo tu, mozemo otici s gustom i bez osjecaja trendovskog u tim sitnim trenutcima gastro uzitka i jos k tome bez da nam isprazni novcanik. Svaka im cast na meniju i cijenama, da je barem vise takvih kao oni.