Kolumne 15. ožujka 2019.

Black Betty: Crna zavodnica iz Pivovare Hajsonberg

foto: Beer Groupie
gastro postao gastro.24sata.hr
U englesko-američkom slengu Black Betty je naziv ili za bocu viskija, ili za kuburu, ili za zatvorsko vozilo, ili za bič kojim su kažnjavali zatvorenike. Na koju točnu Black Betty misle Ram Jam i Tom Jones, nisam sigurna. No znam da ću ja od sada to ime povezivati s novim porterom zagrebačke craft Pivovare Hajsonberg.

Hajsonberg je pivovara s vrlo čvrstim stavom. Kao prvo, zbog samog naziva koji se referira na alter ego glavnog lika planetarno popularne serije Breaking Bad Waltera Whitea. Da vas podsjetim: on je isprva nesigurni i potlačeni profesor kemije koji se kasnije razvije u samouvjerenog, bahatog i zastrašujućeg proizvođača i dilera najkvalitetnije droge. Sigurna sam da vrlo simpatičan i talentiran majstor pivar Krešimir Golić neće proći kroz takvu drastičnu karakternu metamorfozu, no da iz njegovog „laboratorija“ također izlazi samo najfinija roba - u to sam se i sama uvjerila.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

I tu dolazim do „kao drugo“ dijela: svako njegovo pivo krasi upečatljivo žensko ime uz domišljatu personifikaciju u obliku zavodljivog, ali odmah na prvi pogled snažnog ženskog lika. Sve dame su površinski slične jer posjeduju zamamne obline, koketno poziraju i upravljaju moćnim prijevoznim sredstvima. Međutim, ako zavirite u njihovu unutrašnjost, shvatit ćete koliko je svaka od njih jedinstvena.

S broda nam salutira zlatna plavuša Proud Marry (Blonde Ale) dok vjetar nosi njezine voćne mirise hmelja i slatke mirise slada, čije note bi ipak preuzele dominaciju kad bi je okusili. Za njom ne zaostaje vatrena riđokosa Foxy Lady (Brown Ale) koja voli brze oldtajmere, a vi ćete zavoljeti njezine cvjetne mirise hmelja i karamelne note iz slada, također prisutne u ustima nakon što vas ova divljakuša sočno poljubi.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

Ovom moćnom dvojcu nedavno se pridružila i nepokolebljiva, pomalo drska, no otvorena za sva iskustva, Black Betty. Ovaj porter osvaja već samim pogledom na njegovu jako tamnu, gotovo crnu boju i smećkastu, vretenastu pjenu. Zbog toga Black Betty možda djeluje dosta goropadna i izravna, no ako se osokolite i ipak joj priđete, zagolicat će vam nos opuštajućim, toplim, ali blagim mirisima kave i čokolade iz prženog slada.

 

Možda vas zanima... Sve hrvatske pivovare 49: Hajsonberg, Hrvatski Leskovac Kolumne

 

Ono što nam je obećano u mirisu, ispunjava se i u okusu, no s većom dominacijom fine, tamne čokolade. Nije Black Betty tako agresivna, i to ćete shvatiti kada vam lagano kremasta struktura ovog portera zapleše oko jezika i mazno se spusti niz vaše grlo. Ona također želi stvari lagane i da se uz nju prije svega osjećamo opušteno, što omogućuje njezinih 6,2% alkohola.

 | Author: Beer Groupie foto: Beer Groupie

I tako nas je zavela još jedna ljepotica iz Pivovare Hajsonberg. Kao i prethodne dvije, i ova je već samom ilustracijom na boci prikazana kao fizički i psihički snažna žena. Niti jedna od njih nije predstavljena kao isprazna ljepotica već osoba sa životnom pričom i definiranim karakterom. Muškarci bi željeli biti s njima, a žene bi željele biti one. A sa čašom jedne od njih u ruci, i te želje se mogu ostvariti.

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.