Kolumne 7024 prikaza 16. siječnja 2019.

Boem kocke - najslađi slojevi djetinjstva

Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Boem kocke najčešće radi mojamama, jer kao što vidite, ne samo da izgledaju savršeno, već su i okusom takve.

Ovo je mamin recept, a svi znamo da mame najbolje kuhaju i peku. Stoga prepišite ga i nakon što ga probate javite mi kako
vam se sviđa.

 

Možda vas zanima... Prutići od kokosa i čokolade - sve što vam danas treba! Kolumne

 

Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

Možda vas zanima... Pas à pas recept za čokoladne francuske macaronse Kolumne Možda vas zanima... Ruska Napoleon torta - slojevi čistog užitka Kolumne

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

Za kore će vam trebati:

  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g glatkog brašna
  • 4 žlice kakaa
  • 3 cijela jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 50 g svinjske masti
  • naribana korica jednog limuna

Postupak pripreme kora:

  1. Sve navedene sastojke sjedinite i umijesite tijesto.
  2. Dobiveno tijesto podijelite na pet jednakih dijelova.
  3. Svaki dio tanko razvaljate na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebacite na obrnuti pleh.
  4. Koru pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo maknite s pleha, pa ponovite postupak s preostala četiri tijesta za koru.
  5. Ohlađene kore filajte kremom.

Za kremu će vam trebati:

  • 1 l mlijeka
  • 3 žutanjka
  • 3 vanilin šećera
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 margarin/maslac

Postupak pripreme kreme:

  1. 700 ml mlijeka stavite na vatru s šećerima i kuhajte do vrenja.
  2. U preostalih 300 ml mlijeka stavite žutanjke i brašno i dobro promiješajte.
  3. U uzavrelo mlijeko dodajte mješavinu žutanjaka i brašna i skuhajte kremu. Kremu hladite na sobnoj temperaturi.
  4. U ohlađenu kremu dodajte prethodno razrađeni margarin, sjedinite ga, pa odmah dodajte i šaum.

Za šaum će vam trebati:

  • 3 bjelanjka
  • 180 g šećera u prahu

Postupak pripreme šauma:

  1. Bjelanjke i šećer promiješajte, pa ih stavite kuhati na paru.
  2. Energično ih miješajte 15/20 minuta, odnosno dok ne dobijete tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješajte u kremu, sjedinite, te
  3. možete filati kore.
  4. Kore filajte tako da najprije stavite koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošite sastojke. Vodite računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora.
  5. Gotov kolač pritisnite (ne jako) s drugim plehom i ostavite na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavite čokoladnu glazuru.

Za čokoladnu glazuru trebat će vam:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 7 žlica ulja

Postupak pripreme glazure:

  1. Čokoladu i ulje stavite u posudu na laganu vatru i otopite ju uz stalno miješanje.
  2. Dobivenom glazurom prelijte kolač. Ohladite ga i režite na željeni oblik.

Dobar tek i uživajte!

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

 | Author: Nešto slatko by Katarina Nešto slatko by Katarina

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.