gastro postao
Boem kocke najčešće radi mojamama, jer kao što vidite, ne samo da izgledaju savršeno, već su i okusom takve.
Ovo je mamin recept, a svi znamo da mame najbolje kuhaju i peku. Stoga prepišite ga i nakon što ga probate javite mi kako vam se sviđa.
Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Za kore će vam trebati:
- 200 g šećera u prahu
- 600 g glatkog brašna
- 4 žlice kakaa
- 3 cijela jaja
- 1 prašak za pecivo
- 180 g kiselog vrhnja
- 50 g svinjske masti
- naribana korica jednog limuna
Postupak pripreme kora:
- Sve navedene sastojke sjedinite i umijesite tijesto.
- Dobiveno tijesto podijelite na pet jednakih dijelova.
- Svaki dio tanko razvaljate na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebacite na obrnuti pleh.
- Koru pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo maknite s pleha, pa ponovite postupak s preostala četiri tijesta za koru.
- Ohlađene kore filajte kremom.
Za kremu će vam trebati:
- 1 l mlijeka
- 3 žutanjka
- 3 vanilin šećera
- 6 žlica oštrog brašna
- 200 g šećera
- 1 maslac
Postupak pripreme kreme:
- 700 ml mlijeka stavite na vatru s šećerima i kuhajte do vrenja.
- U preostalih 300 ml mlijeka stavite žutanjke i brašno i dobro promiješajte.
- U uzavrelo mlijeko dodajte mješavinu žutanjaka i brašna i skuhajte kremu. Kremu hladite na sobnoj temperaturi.
- U ohlađenu kremu dodajte prethodno razrađeni margarin, sjedinite ga, pa odmah dodajte i šaum.
Za šaum će vam trebati:
- 3 bjelanjka
- 180 g šećera u prahu
Postupak pripreme šauma:
- Bjelanjke i šećer promiješajte, pa ih stavite kuhati na paru.
- Energično ih miješajte 15/20 minuta, odnosno dok ne dobijete tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješajte u kremu, sjedinite pa krenite sa slaganjem kolača.
- Kore filajte tako da najprije stavite koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošite sastojke. Vodite računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora.
- Gotov kolač pritisnite (ne jako) s drugim plehom i ostavite na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavite čokoladnu glazuru.
Za čokoladnu glazuru trebat će vam:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 7 žlica ulja
Postupak pripreme glazure:
- Čokoladu i ulje stavite u posudu na laganu vatru i otopite ju uz stalno miješanje.
- Dobivenom glazurom prelijte kolač. Ohladite ga i režite na željeni oblik.
Dobar tek i uživajte!