Kolumne 05. studenoga 2023.

Boem kocke - najslađi slojevi djetinjstva

Boem kocke
Boem kocke foto: Nešto slatko by Katarina
gastro postao gastro.24sata.hr
Boem kocke najčešće radi moja mama, jer kao što vidite, ne samo da izgledaju savršeno, već su i okusom takve

Ovo je mamin recept, a svi znamo da mame najbolje kuhaju i peku. Stoga prepiši ga i nakon što ga probaš javi kako ti se sviđa.

 

Možda vas zanima... Prutići od kokosa i čokolade - sve što ti danas treba! Kolumne

 

Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.

 

 | Author: Nešto slatko by Katarina Boem kocke foto: Nešto slatko by Katarina

Boem kocke

Sastojci - za kore:

  • 200 g šećera u prahu
  • 600 g glatkog brašna
  • 4 žlice kakaa
  • 3 cijela jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 180 g kiselog vrhnja
  • 50 g svinjske masti
  • naribana korica jednog limuna

Postupak - priprema kora:

  1. Sve navedene sastojke sjedini i umijesi tijesto.
  2. Dobiveno tijesto podijeli na 5 jednakih dijelova.
  3. Svaki dio tanko razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebaci na obrnuti pleh.
  4. Koru peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo makni s pleha, pa ponovi postupak s preostala 4 tijesta za koru.
  5. Ohlađene kore nafilaj kremom.

Sastojci - za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 3 žumanjka
  • 3 vanilin šećera
  • 6 žlica oštrog brašna
  • 200 g šećera
  • 1 maslac

Postupak - priprema kreme:

  1. 700 ml mlijeka stavi na vatru sa šećerom i vanilin šećerom i kuhaj do vrenja.
  2. U preostalih 300 ml mlijeka stavi žumanjke i brašno i dobro promiješaj.
  3. U uzavrelo mlijeko dodaj mješavinu žumanjaka i brašna i skuhaj kremu. Kremu ohladi na sobnu temperaturu.
  4. U ohlađenu kremu dodaj prethodno razrađeni margarin, sjedini ga, pa odmah dodaj i šaum.

 | Author: Nešto slatko by Katarina Boem kocke foto: Nešto slatko by Katarina

Sastojci - za šaum:

  • 3 bjelanjka
  • 180 g šećera u prahu

Postupak - priprema šauma:

  1. Bjelanjke i šećer promiješaj, pa ih stavi kuhati na paru.
  2. Energično ih miješaj 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiješ tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješaj u kremu, sjedini pa kreni sa slaganjem kolača. 
  3. Kore filaj tako da najprije staviš koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošiš sastojke. Vodi računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora.
  4. Gotov kolač pritisni (ne jako) drugim plehom i ostavi na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavi čokoladnu glazuru.

Sastojci - za čokoladnu glazuru:

  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 7 žlica ulja

Postupak - priprema glazure:

  1. Čokoladu i ulje stavi u posudu na laganu vatru i otopi ju uz stalno miješanje.
  2. Dobivenom glazurom prelij kolač. Ohladi ga i reži na željeni oblik.

Boem kocke | Author: Nešto slatko by Katarina Boem kocke foto: Nešto slatko by Katarina

 

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.