Ovo je mamin recept, a svi znamo da mame najbolje kuhaju i peku. Stoga prepiši ga i nakon što ga probaš javi kako ti se sviđa.
Slatke majstorije naše nove kolumnistice Katarine možete pronaći na Nešto slatko by Katarina Instagram profilu i Facebook stranici.
Boem kocke
Sastojci - za kore:
- 200 g šećera u prahu
- 600 g glatkog brašna
- 4 žlice kakaa
- 3 cijela jaja
- 1 prašak za pecivo
- 180 g kiselog vrhnja
- 50 g svinjske masti
- naribana korica jednog limuna
Postupak - priprema kora:
- Sve navedene sastojke sjedini i umijesi tijesto.
- Dobiveno tijesto podijeli na 5 jednakih dijelova.
- Svaki dio tanko razvaljaj na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebaci na obrnuti pleh.
- Koru peci u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo makni s pleha, pa ponovi postupak s preostala 4 tijesta za koru.
- Ohlađene kore nafilaj kremom.
Sastojci - za kremu:
- 1 l mlijeka
- 3 žumanjka
- 3 vanilin šećera
- 6 žlica oštrog brašna
- 200 g šećera
- 1 maslac
Postupak - priprema kreme:
- 700 ml mlijeka stavi na vatru sa šećerom i vanilin šećerom i kuhaj do vrenja.
- U preostalih 300 ml mlijeka stavi žumanjke i brašno i dobro promiješaj.
- U uzavrelo mlijeko dodaj mješavinu žumanjaka i brašna i skuhaj kremu. Kremu ohladi na sobnu temperaturu.
- U ohlađenu kremu dodaj prethodno razrađeni margarin, sjedini ga, pa odmah dodaj i šaum.
Sastojci - za šaum:
- 3 bjelanjka
- 180 g šećera u prahu
Postupak - priprema šauma:
- Bjelanjke i šećer promiješaj, pa ih stavi kuhati na paru.
- Energično ih miješaj 15-20 minuta, odnosno dok ne dobiješ tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješaj u kremu, sjedini pa kreni sa slaganjem kolača.
- Kore filaj tako da najprije staviš koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošiš sastojke. Vodi računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora.
- Gotov kolač pritisni (ne jako) drugim plehom i ostavi na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavi čokoladnu glazuru.
Sastojci - za čokoladnu glazuru:
- 150 g čokolade za kuhanje
- 7 žlica ulja
Postupak - priprema glazure:
- Čokoladu i ulje stavi u posudu na laganu vatru i otopi ju uz stalno miješanje.
- Dobivenom glazurom prelij kolač. Ohladi ga i reži na željeni oblik.