Čim mi netko spomene riječ savijača, odmah se sjetim jabuka i višanja. Kod mene su te savijače već godinama na stolu pa sam poželjela sam malo drugačiju kombinaciju. Višnjama sam dodala puding od vanilije i dobila desert za prste polizati.
Priprema je i više nego jednostavna i oduzet će ti malo vremena. Kod ove savijače jedino moraš pripaziti da dobro ocijediš višnje iz kompota i da ti puding bude još vruć kada njime budeš premazivala kore.
Posluži uz šalicu crne kave - i usput baci oko na blog Mama drama!
Savijača od višanja, griza i pudinga
Sastojci:
- 1 pakiranje gotovih kora za savijaču
- 1 kompot od višanja
Sastojci - za premaz:
- 3 jaja
- 5 žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 150 ml ulja
- 200 ml tekućeg jogurta
- 15 dag griza
- 1 prašak za pecivo
Sastojci - za kremu:
- 3 pudinga od vanilije
- 1 litra mlijeka
- 10 žlica šećera
Postupak:
- Višnje odmah procijedi i stavi na krpu ili ubrus da se upije sav sok.
- Bjelanjke odvoji od žumanjaka i napravi od njih snijeg. Miksajući dodaj žumanjke i dobro ih sjedini s bjelanjcima.Zatim dodaj šećer i vanilin šećer. Neprestano miksajući dodaj ulje, jogurt i griz, a na kraju i prašak za pecivo.
- Od litre mlijeka odvoji petinu, a ostatak sa šećerom stavi zakuhati. U odvojeno mlijeko dobro umiksaj pudinge i pazi da ne ostanu grudice. Kada mlijeko proključa, ulij puding i miješaj na laganoj vatri dok se krema ne zgusne.
- Za jednu štrucu trebat će ti četiri kore. Na radnu plohu stavi prvu koru pa ju premaži s malo napravljenog premaza. Zatim stavi drugu koru, isto ju premaži, pa ponovi to i s trećom.
- Stavi četvrtu koru i uz kraći rub namaži puding od vanilije. Presavini koru dva puta, a zatim uz presavinuti rub posloži višnje. Sada do kraja zarolaj savijaču. Ponovi dok ne napraviš sve tri savijače.
- Štruce stavi u prethodno premazanu tepsiju s malo ulja. Obavezno ih premaži premazom tako da prilikom pečenja dobiješ finu koricu. Peci otprilike 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.