Kolumne 13. listopada 2017.

Bundevaled - sjajan jesenski sladoled od bundeve

foto: Slavonka
gastro postao gastro.24sata.hr
Obećajem, ovo je zadnji recept ove jeseni sa bundevom... ili možda ne. Ipak, ne zovu je bez veze kraljicom jeseni, a jesen još uvijek traje i kraljica mora biti na tronu, barem što se moje kuhinje tiče.

Ovaj put u potpuno drugačijem izdanju – u obliku sladoleda. Možda ne zvuči primamljivo, ali vjerujte meni, kroničnom foodieju da je sladoled od bundeve nešto prekrasno i da će vam vaši okusni pupoljci biti ekstremno zahvalni.

 

 | Author: Slavonka foto: Slavonka

 

A zašto bundeva? Osim što je iznimno ukusna, poznato je da vam onda pomaže očvrsnuti imunitet što je u ovo jesensko virozno vrijeme doista bitno. Malo je namirnica koje se mogu jednako koristiti u slanim i slatkim jelima, pa je onda očito zašto je nazivaju kraljicom jeseni.

 

Možda vas zanima... Pomfrit od bundeve - zdravi comfort food Kolumne Možda vas zanima... Špageti bundeva - otkriće vrijedno isprobavanja Kolumne

 

Gdje ćete bolje jeseni od one provedene ispod tople deke s punom zdjelicom zdravog sladoleda od bundeve? Jednostavnijeg recepta  za sladoled nema a ni ukusnijeg, vjerujte mi.

Jedina loša stvar kod ovog sladoleda je ta što ćete ga morati dijeliti sa svima koji ga probaju. Kupite vi bundevu od jedne kile za svaki slučaj.

U nastavku pogledajte video s detaljnim opisom pripreme, a želite li uživati u slasnim delicijama naše blogerice Ene, svakako posjetite njezin YouTube kanal, Facebook stranicu i Instagram profil.

 

Možda vas zanima... Imamo recept za stvarno najbolju pitu od jabuka Kolumne


 


Za količinu od 1l sladoleda potrebno vam je:

  • 1 manja muškatna bundeva (butternut) od cca 500 grama
  • 3 banane
  • začini koji se inače koriste uz bundevu: cimet, piment, kardamom, papar, kurkuma i muškatni oraščić
  • malo vode
  • blender/štapni mikser

Priprema:

  1. Za početak, očistite bundevu i ogulite ju.
  2. Narežite ju na kockice i stavite kuhati.
  3. Kada je u potpunosti kuhana (cca 15 minuta), ostavite ju da se ohladi u potpunosti.
  4. Kada je hladna, stavite je u zamrzivač.
  5. Također, oguljene banane stavite isto zamrznuti.  
  6. Nakon 3-4h u zamrzivaču možete pripremiti vaš sladoled.  
  7. U posudu za blendanje/miksanje stavite bundevu, banana, začina po želji i vrlo malo vode.
  8. Možete čak i ne staviti vode ali onda ćete morati nešto dulje miksati.
  9. Kada se smjesa sjedinila, prebacite u posudu koja vam može stati u zamrzivač i stavite još na pola sata u zamrzivač da se sve stisne.
  10. Ako su banane dobro smrznute, nećete morati naknadno staviti u zamrzivač nego ćete moći odmah uživati u ovom bundevaledu (da,da, bundeva+sladoled=bundevaled).


Savjet!

Kod posluživanja na sladoled prelijte otopljenu čokoladu za kuhanje, ona će se odmah stisnuti čim dodirne sladoled, a vi ćete dobiti crunchy komadiće čokolade u sladoledu! Ne može bolje…

Dobar tek!

Komentari 0
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.